Blogi: Hyvän työkaveruuden viisi teesiä

Hyvä työkaveri on aarre. Työkaveruus on ystävyyden muoto, joka kantaa pitkälle. Se antaa voimaa, tukea ja iloa päivään. Hyvän työkaverin kanssa voi olla oma itsensä.

Hyvä työkaveri on aarre. Työkaveruus on ystävyyden muoto, joka kantaa pitkälle. Se antaa voimaa, tukea ja iloa päivään. Hyvän työkaverin kanssa voi olla oma itsensä. Ilmapiiri on välitön ja hänelle voi kertoa kaikki oudoimmatkin ideat ilman, että hän tuomitsee hölmöksi. Hyvä työtoveruus johtaa siihen, että myös työmotivaatio ja työteho paranevat. Kaikki siis voittavat.

Tässä viisi teesiä, joiden avulla sinusta voi kuoriutua vieläkin parempi työkaveri.

1. Kunnioittakaa toinen toisianne

Kunnioittaminen on sitä, että annan toiselle tilaa, kuuntelen häntä ja arvostan hänen ammattitaitoaan. Kunnioittamiseen kuuluu myös ymmärrys siitä, että asiat voidaan tehdä monella tavalla. Parhaimmillaan saan toiselta uusia näkökulmia myös omaan työhön.

2. Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille

Kanssakäynti toisen ihmisen kanssa on kuin katsoisi peiliin. Minä peilaan itseäni muihin. Jos minulla on paha mieli, heijastan sen herkästi muihin. Se, miten kohtelen muita, näkyy siinä, miten muut kohtelevat minua. Jos siis haluan, että muut ovat minua kohtaan luotettavia, ystävällisiä ja joustavia, olen heille sellainen. Jos odotan ihmisten kunnioittavan minua, saan kunnioitusta kunnioittamalla heitä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, etten voi loputtomiin muuttaa vain itseäni – vastuu on myös toisella osapuolella. Ihmisyys on taitolaji. Onneksi aina voin pyytää ja antaa anteeksi.

3. Älkää tuomitko toisianne

Hyvät työtoverit eivät tuomitse vaan tsemppaavat ja tukevat työkaveria tekemään parhaansa. Jatkuva virheiden pelko ja niiden etsiminen aiheuttaa sen, ettei ihminen kykene tekemään työtä parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikki tekevät aika ajoin virheitä, joten on kohtuutonta tuomita toinen. Pelon ilmapiiri syö työtehoa ja luovuutta.

4. Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee

Riita hajottaa ja repii, mutta parhaimmillaan se johtaa johonkin uuteen. Asioista saa olla eri mieltä, mutta jos erimielisyys johtaa riitaan, se kannattaa sopia tuoreeltaan. Pieni asia saattaa kasvaa pitkän vatvomisen jälkeen kiemuraiseksi ja monimutkaiseksi. Riidoissa on ahdistavaa olla ja se syö turhaan työhön tarkoitettua aikaa ja energiaa. Kaikille on parempi ratkaisu selvittää asiat heti ja jatkaa eteenpäin. Hyvä työkaveri on ratkaisukeskeinen. Hän ei mene erimielisyyksissä henkilökohtaisuuksiin, vaan kuuntelee toista ja haluaa löytää sovun.

5. Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu

Valittaminen ja negatiivisuus myrkyttävät ilmapiiriä. Valittaja ei ole kivaa seuraa itselleen eikä muille. Jos esitän sydämellistä, mutta puhun toisista pahaa selän takana, olen kaksinaamainen. Olen itse vastuussa omasta käyttäytymisestäni.

Parhaimmillaan työtoveruus on suuri voimavara. Se auttaa jaksamaan vaikeiden työtehtävien ja kiireen keskellä, ja joskus työtoveruudesta voi kasvaa jopa elämän mittaista ystävyyttä.

Ps. Tiesitkö, että nämä kaikki teesit löytyvät Raamatusta?