Blogi: Ihmisyys on taitolaji

Olen menossa kehityskeskusteluun. Täytän sitä varten lomaketta, joka toimii keskustelun runkona. Pysähdyn kohtaan, jossa kysytään, haluanko muutoksia työyhteisöön? Kysymys jatkuu: Miten voit itse olla osana muutosta?

Nappikysymys. Jään miettimään tätä. Miten voin itse olla osana muutosta? Tämä kysymys on tärkeä työyhteisössä, mutta myös missä tahansa ryhmässä, suvussa, harrastuspiirissä tai parisuhteessa.

Minun omalla toiminnallani ja käyttäytymiselläni on väliä. Vastaan näin: Voin muuttaa vain itseäni, ja voin vain toivoa, että kaikki muutkin tekisivät samoin.

Voin muuttaa vain itseäni, ja voin vain toivoa, että kaikki muutkin tekisivät samoin.

Kun eri tavalla ajattelevat, eri sukupolvien edustajat, erilaiset temperamentit, erilaisista kulttuureista ja kasvuympäristöistä tulevat ihmiset toimivat yhdessä, silloin sattuu ja tapahtuu. Ihmisillä voi olla sama päämäärä, mutta erilaiset keinot. Jokainen antamani signaali on tulkittavissa usealla eri tavalla. Siksi ihmisten välinen viestintä on niin vaikeaa.

Jokainen meistä edustaa omaa itseään ja on vastuussa omasta käyttäytymisestään. Onneksi apunamme ovat käytöstavat. Itselleni tärkeää on toisen kunnioittaminen. Sen soisi olla pakollista kaikissa kohtaamisissa.

Jokainen meistä edustaa omaa itseään ja on vastuussa omasta käyttäytymisestään.

Kunnioittaminen on sama kuin nähdyksi tuleminen. Kunnioittava tapa viestiä on ottaa huomioon vastaanottajan tunteet, mielipiteet ja vastaanottokyvyn. Annan tilaa toisen ajatuksille, kuuntelen ja kohtaan. Näillä eväillä myös yhteisiä tavoitteita on helpompi saavuttaa.

Raamattu on huikea kirja, jonka voi nähdä myös ihmissuhdeoppaana. Tässä muutamia elämänviisauksia kautta aikojen, joihin kannattaa aina tasaisin väliajoin palata.

  • Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. (Matt. 7: 12)
  • Sopikaa riitanne, ennen kuin aurinko laskee. (Ef. 4: 26)
  • Mitä on sydän täynnä, sitä suu puhuu. (Matt. 12: 34)
  • Kunnioittakaa kilvan toinen toisianne. (Room. 12: 10)
  • Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? (Matt. 7: 3)
  • Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta jokainen, joka itsensä alentaa, se korotetaan. (Luuk. 18: 14)

Tärkeää on kuitenkin muistaa, etten voi loputtomiin muuttaa vain itseäni – vastuu on myös toisella osapuolella. Ihmisyys on taitolaji. Onneksi aina voin pyytää ja antaa anteeksi.

Teksti: Katri Saarela
Kuva: Steve Halama/Unsplash