Blogi: Ilman pelkoa uutta kohti

Kesäloma alkaa olla monella jo ohi, ja syksyn askareet itse kullakin kohta alkamassa. Kouluun paluu jännittää pieniä ja isompiakin koululaisia ja opiskelijoita. Kaikista jännittävintä se on ihan ensimmäistä kertaa kouluun menijöillä ja heidän perheillään. Monessa seurakunnassa on tällä viikolla siunattu pieniä ekaluokkalaisia koulutielle.

Ja jännittäähän se uuden työn tai uuden, työlään projektin alkaminen myös meitä aikuisia, vaikka emme aina sitä kehtaisi myöntääkään.

Me ihmiset kaipaamme kuitenkin tuttuja rutiineja; ne luovat meille turvallisuudentunnetta. Elämässä on tietty rytminsä: arkena mennään kouluun, jossa saadaan olla tuttujen kavereiden kanssa. Läksyjen teko ja harrastukset rytmittävät loppupäivän. Me aikuiset palaamme töihin tai opintojen pariin kukin omiin ympyröihimme. Jos koulu tai työ jää meiltä jostain syystä pois, olemme pitkään kuin eksyksissä ja peloissammekin.

Heinäkuussa sain olla Malmin seurakunnan mukana laittamassa ”Älä pelkää” -siirtokuvatatuointeja Ed Sheeranin konsertteihin menijöille. Ele herätti konserttiin kiiruhtavissa ihmisissä positiivista huomiota. Moni muisteli lapsuutensa turvallisuutta ja huolettomuutta sekä purukumipaketin tatuointikuvia.

Tuon tekstin ja kirkon viesti on, ettei tarvitse pelätä. Vaikka maailma on välillä aika pelottava paikka, on riitoja ja vihaa, emme saa antaa pelolle valtaa, sillä se lamauttaa. Toki pelko voi olla välillä myös sopiva suojakeino, ettemme toimi itsellemme tai muille vaaraksi. On tärkeä muistaa, että Jumala tahtoo lopulta hyvää. Joku on laskenut, että Raamatussa on ilmaistu jokaiselle vuoden päivällemme viesti ”älä pelkää. Näin Jumala tahtoo kertoa meille päivittäin, ettei tarvitse pelätä.

”Ole rohkea ja luja, älä pelkää, äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.” (Joos. 1:9)

Jukka Salmisen koskettavien laulun sanojen myötä tahdon toivottaa meille jokaiselle hyvää loppukesää olimme sitten koulussa, töissä tai kotona; muuta koulun tilalle omaan tilanteesi parhaiten sopiva sana.

”Tule mukaan taivaan Isä, kouluni kun aloitan. Pidä kiinni kädestäni, että uuteen uskallan. Tule mukaan taivaan Isä koulupäivään jokaiseen. Ole lähelläni, anna siunaus huomiseen.”

Teksti: Tuija Numminen