Blogi: Joulu yllättää – sanoma säilyy

Joulu. Se on tässä ja nyt.

Ei enää parin viikon päästä tai kahden päivän kuluttua. Se on nyt.

Mikä siinä onkin, että joulun tulo yllättää aina. Loppusyksystä se tuntuu vielä kaukaiselta asialta, mutta sitten äkkiä alkaakin joulukuu, ja se kuluu yleensä vauhdilla. Ja nyt meillä on vielä korona riesanamme.

Tuntuu, että tänä syksynä monen kestävyys on ollut koetuksella. Olemme uudenlaisen tilanteen kanssa tekemisissä. On tehty työtä ja opiskeltu etänä. On jopa tavattu tuttujakin etänä. Riskiryhmään kuuluvien elämä on ollut rajoituksia täynnä.

Mutta joulu etänä? Ei onnistu. Joulu on juhla, jolloin olisi aikaa tavata sukulaisia ja ystäviä, viettää yhdessä kiireetöntä aikaa, syödä hyvin ja muistaa läheisiä pienillä lahjoilla.

Mutta jospa sittenkin? Luulenpa, että monella on nyt, kaiken tämän epävarmuuden keskellä, tarve vain levätä, olla välillä tekemättä mitään tai tehdä jotain itselleen mieluista ja voimaannuttavaa.

Meillä on lupa siihen. Itsestään saa ja täytyy pitää huolta, jotta voimme ja jaksamme pitää huolta myös lähimmäisistämme. Pitkät joulunpyhät ovat oiva mahdollisuus tähän. Ja nyt kun ketään ei ole tulossa kyläänkään, voimme luistaa sopivasti myös siivouksesta niin halutessamme. Me olemme hyviä ja riitämme juuri sellaisina kuin olemme.

Mietin tuttua joulukertomusta. Jeesus syntyi vaatimattomassa suojassa vuoteenaan eläinten heinät. Ne riittivät hänelle. Hän tiesi olevansa rakastettu ulkoisista olosuhteista huolimatta. Arvelenpa, että Jeesus myös pienestä pitäen tiesi mikä oli hänen tuleva vastuullinen tehtävänsä, ja että se mitä Hän tekee, riittää.

Meillä on nyt mahdollisuus hiljentyä joulun sanoman äärelle, kuuntelemaan, mitä Jumala tahtoo meillekin kertoa: älä pelkää, sinä riität.

”Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.” (Jes. 9:5)

”Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Herran enkeli tuli heidän luokseen, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. He pelästyivät pahoin, mutta enkeli sanoi heille: »Älkää pelätkö. Minä ilmoitan teille suuren ilouutisen, joka koskee koko kansaa. Daavidin kaupungissa on tänään syntynyt teille Pelastaja. Hän on Kristus, Herra. Tunnistatte lapsen siitä, että hän makaa kankaaseen kapaloituna heinien päällä kaukalossa.” (Luuk. 2:8–12, UT2020)

Tahdon toivottaa jokaiselle lukijalle: siunattua ja levollista joulun aikaa!

Teksti: Tuija Numminen
Kuva: Kelly Sikkema, Unsplash