Blogi: Joulun valheita

Sisältövaroitus: teksti sisältää lapsiväen uskomusmaailmaa järisyttäviä mielipiteitä joulupukin olemassaolosta.

”Pitää olla kiltisti, koska tontut kurkkivat ikkunoista”

”Aikuiset toimivat joulupukin apulaisina, koska eihän pukki itse niitä kaikkia miljardeja lahjoja ehtisi”

Tässä pari esimerkkiä valheista, joita olen lapsilleni lasketellut. Jälkimmäinen sijoittuu ajalle, jolloin lapset jo ymmärsivät, että lahja-asioita hoidetaan meidänkin kodistamme käsin (hupsis). Siitä alkoi hiljainen hyväksymisprosessi: joulupukki ei ehkä olekaan totta ihan konkreettisesti. Joulupukki on vain symboli sille, että jouluna muistetaan rakkaita lahjoin.

Viime vuosina joulupukin odotuksen on korvannut joulukuusen odotus. Kuusen hankinta ja koristelu tuntuu olevan tärkeää jo pian teini-ikää lähestyville jälkeläisille, ja sitä se on myös itselleni. Kuusen tuoksu ja koristevalojen tuoma hämyisyys on lopulta se, mikä viimeistään vapauttaa jouluisen tunnelman ja saa arkihuolet unohtumaan.

Rakastan joulua ja siihen liittyvää valmistelua, järjestelyä ja salaisuuksien kuiskuttelua. Valehtelisin silti, jos väittäisin, että en koe ollenkaan joulustressiä. Lasten vanhempana minä olen se, joka tekee lapsille joulun. Hiukan tuntuu paineita siitä suunnasta ja joulu lähenee taaskin melko uhkaavasti.

Vakavampia tehtäviä vältelläkseni, olen ilahduttanut itseäni parillakin mieluisalla joulukalenterilla. Toinen niistä ovat villasukat, joista ilmestyy joka aamu uusi ohjeen pätkä neuleryhmään Facebookissa. Aattoaamuna sukat saa viimeistellä ja laittaa jalkaan, ihanaa!

Toinen joulukalenterini on syvempi, ja torjuu tehokkaasti joulustressiä: ensimmäisestä adventista alkoi päivittäinen Tässä olen -mietiskelysarja, joka on loppiaiseen saakka saatavana myös ääniversiona. Kuuntelen päivän jakson usein illalla rauhoittuakseni. Ihan vaan, ettei tarvitsisi valehdella itselleen siitä, että on muistanut ottaa joka päivä hiukan aikaa myös henkensä hoitamiseen.

Tässä olen – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia jatkuu läpi vuoden, ja Piplia-sovelluksessa siitä saa kätevästi tilattua itselleen muistutuksen.

 

Kirjoittaja on Pipliaseuran varainhankinnan päällikkö Hanna Hokkanen, jonka mielestä maailma olisi parempi paikka, jos joulutontut olisivat totta.

Kuva: Sandra Seitamaa / Unsplash.com

Lue lisää:
Tässä olen – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia