Blogi: Jumalan kysymyksiä ihmiselle

Sanotaan, että Raamattu on Jumalan sanaa. Harvoin kuitenkaan taivas aukenee Raamatun tekstissä niin, että Jumala puhuu itse ihmiselle. Jumala käyttää äänitorvenaan useimmiten enkeleitä, profeettoja, kirjoittajia, Poikaansa ja ihan tavallisia ihmisiä.

Raamatussa on kuitenkin muutama kohta, joissa Jumala itse kysyy ihmiseltä suoraan kysymyksen. Näihin kysymyksiin siis kannattaa pysähtyä. Jumala tietää jo kaiken. Hän ei kysy näitä kysymyksiä siksi, että hän tarvitsisi ihmiseltä lisää tietoa. Kysymysten tarkoitus on antaa ihmiselle mietittävää.

Lue tekstit rauhallisesti läpi kysymys kerrallaan. Lue kysymys useampaan kertaan läpi, että muistat sen vaikka silmät kiinni. Mieti kysymystä omakohtaisesti. Mikä on oma vastauksesi siihen, juuri tänään? Anna ajatuksen vaeltaa. Mikäli ajatukset vaeltavat aivan sivupoluille, lue kysymys uudelleen ja keskitä ajatuksesi takaisin.

Mikäli haluat, linkistä pääsee lukemaan laajemmin alkuperäisen tilanteen, missä Jumala kysyi kysymyksen. Mitä Jumala halusi silloin ihmisen oivaltavan? Ehkä alkuperäisen kysymyksen tilanne avaa jotain oivallusta omaan elämänhetkeesi.

 

Mitä Jumala kysyy sinulta tänään?

Mitä sinä vastaat Jumalalle tänään?

1. Moos. 3:8-9

Kun iltapäivä viileni, he kuulivat Jumalan kävelevän puutarhassa. Silloin mies ja nainen menivät Jumalaa piiloon puutarhan puiden sekaan.

Herra Jumala huusi miestä ja kysyi: ”Missä sinä olet?”

 

1.Moos. 4:8-9

Kain sanoi veljelleen Abelille: ”Lähde mukaani.” Mutta kun he olivat kulkeneet jonkin matkaa, Kain kävi veljensä Abelin kimppuun ja tappoi hänet.

Silloin Herra kysyi Kainilta: ”Missä on veljesi Abel?”

Kain vastasi: ”En tiedä. Olenko minä veljeni vartija?”

 

1. Kun 19:8-9

Hän (Elia) nousi jalkeille ja söi ja joi. Ruoka antoi hänelle voimaa kulkea neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, kunnes hän tuli Horebille, Jumalan vuorelle.

Siellä hän asettui yöksi luolaan. Yöllä Elia kuuli Herran äänen: ”Miksi olet täällä, Elia?”

 

Joona 4:7-9

Seuraavana päivänä aamunkoitteessa Jumala antoi madon purra risiinikasvia, niin että se kuivettui. Auringon noustua Herra pani kuuman itätuulen puhaltamaan, ja aurinko paahtoi Joonan päähän, niin että hän oli nääntymäisillään. Silloin Joona olisi tahtonut kuolla, ja hän sanoi: ”Parempi minun on kuolla kuin elää.”

Mutta Jumala kysyi Joonalta: ”Onko sinulla mitään syytä olla suutuksissa risiinikasvin tähden?”

Joona vastasi: ”Kyllä on, tahtoisin kuolla.”

 

Voit päättää kysymysten mietiskelyn Jeesuksen esittämään kysymykseen:

Matt. 16:13-16

Kun Jeesus oli tullut Kesareaan, joka oli Filippoksen hallitsemalla alueella, hän kysyi oppilailtaan: »Mitä ihmiset puhuvat Ihmisen Pojasta? Kuka hän heidän mielestään on?» Oppilaat vastasivat: »Joidenkin mielestä sinä olet Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia. Jotkut taas sanovat, että sinä olet Jeremia tai joku muu profeetoista.»

»Kuka minä teidän mielestänne olen?» Jeesus kysyi. Pietari vastasi hänelle: »Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika.»

 

Teksti on muokattu Vesa Häkkisen kirjoittamasta ja pitämästä hartaudesta.

Häkkinen toimii Kirkon lähetystyön keskuksessa asiantuntijana.

Hanna Paavilainen, verkkoviestintäpäällikkö, Pipliaseura