Blogi: Kiireetöntä vaellusta

Pyhiinvaellus-blogisarjassa on seitsemän osaa, jotka käsittelevät pyhiinvaelluksen peruskäsitteitä. Blogisarjan kautta haluamme rohkaista jokaista etsimään arkeensa toivoa, lohtua ja lempeyttä. Pyhiinvaellusretki lähiluonnossa hoitaa niin henkeä kuin ruumistakin.

Pyhiinvaellus on kiireettömyysharjoitus hektisen maailman keskellä. Puolen tunnin automatkaan menee kävellen koko päivä. Pyhiinvaellus muistuttaa, että matkalla on merkitystä. Niillä ihmisillä, jotka kohtaamme, ja miten heidät kohtaamme – sillä on merkitystä. Maisemalla, joka matelee ohi, on merkitystä. Jokaisella askeleella, joka johtaa perille, on merkitystä. Samoin on niillä askelilla, johtivatkin kiertotielle.

Kiire voi olla myös ajatusten ruuhkaa. Teemme päivittäin ajatuksissamme paljon suunnittelua, varautumista ja tärkeiden asioiden muistamista. Nämä ruuhkauttavat ajatukset ja tuovat tunteen kiireestä. Kävelylle lähteminen on hyvä tapa hoitaa ajatustyötä vaativia asioita. Askelten tahdissa ajatukset selkeytyvät ja vaikeatkin kysymykset voivat nytkähtää valmiimpaan suuntaan.

Voit tehdä tietoisen päätöksen jättää osan ajatusten ruuhkasta kotiin: kirjoita listalle ne murheet ja asiat, joita et aio kävelyn aikana ajatella. Näin komennat huolesi jonoon, ja voit keskittyä sellaisiin ajatuksiin, jotka ovat juuri tällä hetkellä hyödyllisiä, rohkaisevia ja positiivisia. Lähde liikkeelle mieli keveänä, ilman aikataulupaineita ja isompia tavoitteita.

Kiireetön vaellus voi silti herättää levottomuuden tunteita.  Olet ehkä tottunut siihen, että elämänrytmisi on hektinen. Nyt ruumiisi vain reagoi lähettämällä viestejä siitä, että pitäisi päästä perille nopeammin.

Älä silti kiristä tahtia, vaan pikemminkin hidasta, hengitä ja hiljenny yksinkertaiseen rukoukseen. Kerro levottomalle mielellesi, että mihinkään ei ole kiire. Sinun tiesi on valmistettu ennalta, ja voit antautua matkantekoon ja sen mukanaan tuomien ajatusten ja tunteiden kohtaamiseen.

Rukoile näin: Osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä kulkemaan. Jätän kiireen ja tavoitteet kotiin, ja etsin tänään sinun valtakuntaasi. Jumala, valaise tieni läsnäolollasi. Otan vastaan sinun rauhasi, Jumala, askel kerrallaan. Aamen.

”Ratkaisevaa ei siis ole, mitä ihminen tahtoo tai ehtii, vaan se että Jumala armahtaa.” (Room. 9:16)

P.s. Pyhiinvaelluksen seitsemän ydinteemaa löytyvät myös Pipliaseuran pyhiinvaelluskorteista. Tilaa kortit.

Teksti: Hanna Hokkanen
Kuva: Katri Saarela