Blogi: Kiitollisuus kannattaa

Tänään töissä inventaarion keskellä, vuoden lähentyessä loppuaan, ajatukset alkavat totutusti tehdä tilinpäätöstä kuluneesta vuodesta. Miten meni niin kuin omasta mielestäsi? Vuoden plussat ja miinukset? Mitä jäi viivan alle?

Elämä on yhtä aaltoliikettä. Välillä sattuu ja tapahtuu enemmän, sitten on taas rauhallisempaa. Yllätyksiä tulee eteen aina silloin tällöin. Vain muutos on varmaa epävarmassa maailmassa. Tämän elämänvirran kokemus on meille kaikille sama.

Tämän elämänvirran kokemus on meille kaikille sama.

Huomaan menneitä miettiessäni, että kokemukseni on erilainen viime vuosiin verrattuna. Koen lähes huomaamatonta tyytyväisyyden perusvirettä. Mitä on siis tapahtunut? Luulen, että asenteeni on muuttunut. Tunnen kiitollisuutta pienistä ja isoista asioista eri tavalla kuin ennen, enkä pidä mitään itsestään selvänä enää, edes omaa mahdottomuuttani

Olen tehnyt asennemuutostyötä jo jonkin aikaa, mutta viimeisen vuoden aikana olen sisäistänyt kiitollisuuden ihan oikeasti. Tärkeimmät kiitollisuuden aiheeni ovat tietenkin läheiset ja terveys. Sitten tulevat muut merkitykselliset asiat: työt ja taide, luonto, ym. Kiitollisuuden harjoittaminen voi parantaa terveyttäsi, näin on tutkittu. Kiitollisuuden voi myös unohtaa arjen keskellä, jos siihen ei kiinnitä huomioita.

Kiitollisuuden harjoittaminen voi parantaa terveyttäsi, näin on tutkittu.

Koen, että kiitollisuus onkin lahja, jonka olemme saaneet Luojaltamme. Olen kiitollinen tästä lahjasta ja siksipä sitä harjoittelen. Saan ihmetellä elämää ikään kuin suurennuslasin läpi, löytäen elämän pienet ja ihmeelliset yksityiskohdat vivahteineen. Saan todellakin lumoutua elämän ihmeestä. Eikä mikään ei ole enää itsestään selvää. Jopa vaikeuksien takana on asia, josta voi oppia ja siten olla taas kiitollinen. Kuinka yllätyksellistä elämä onkaan!

Tänään olen kiitollinen siitä, että saan lähteä töihini harmaana marraskuisena päivänä ja uppoutua laskemaan satoja Raamattujamme ja virsikirjojamme, jotta varastot ja järjestelmät toimisivat jatkossakin kunnolla. Siten meidän on taas helpompi palvella asiakkaittamme, kun he haluavat hankkia Raamatun itselle tai läheiselle lahjaksi. Ja siitä lahjasta tulee joku olemaan kiitollinen!

Mistä sinä olet tänään kiitollinen?

Ylistä Herraa, minun sieluni, ja kaikki mitä minussa on, ylistä hänen pyhää nimeään. Ylistä Herraa, minun sieluni, älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt. Hän antaa anteeksi kaikki syntini ja parantaa kaikki sairauteni. Hän päästää minut kuoleman otteesta ja seppelöi minut armolla ja rakkaudella. Hän ravitsee minut aina hyvyydellään, ja minä elvyn nuoreksi, niin kuin kotka.
(Ps. 103:1–5)

Teksti: Satu Peltosaari-Lahtinen