Blogi: Korona uuvuttaa – jaksetaan kuitenkin vielä

Helteinen kesä alkaa jo kallistua syksyä kohti. Toivottavasti jokainen meistä on saanut kerättyä riittävästi voimia syksyn ja talven varalle – ja myös sen varalle, että selviämme yli tästä yhteisestä vihollisestamme.

Jotenkin tuntuu, että elämä on helpottunut nyt, kun olen saanut kaksi rokotusta. Tällä en tarkoita, että voisin käyttäytyä huolettomammin.

Edelleen pitää huolehtia turvaväleistä, käsihygieniasta sekä käyttää maskia. Niin muiden kuin itsenikin takia. Selviämme tästä vain yhdessä vastuullisesti toimien.

Tämä jatkuva koronakurjimus on aiheuttanut monille meistä erilaisia hankaluuksia ja haittaa. On ollut pakko oppia sietämään uudenlaista epävarmuutta. Myönnän itsekin olleeni koko kevään erittäin väsynyt. Varsinkaan opinnoista ei tahtonut tulla oikein mitään.

Vanha suomalainen sanonta valistaa, että kärsimällä saa kirkkaamman kruunun. Tuskinpa vain. Oma koettu kärsimys opettaa kuitenkin ymmärtämään myös muiden kärsimystä ja pahaa oloa.

Kärsimys oli tuttua myös Jeesukselle. Siksi Jumala ymmärtää kärsivän ihmisen kiukuttelua.

Armo riittää ja kantaa vaikeiden hetkien yli.

Kuuntelin maanantaina eri kirkollisten toimijoiden keskustelua kirkon tulevaisuudesta. Luulenpa, että kirkkoa tarvitaan myös 30 vuoden päästä. Ei ihmisen tarve hengellisyyteen katoa. Se saattaa kyllä muuttaa hieman muotoaan, mutta uskon, että hengellinen perustarpeemme säilyy. Meillä on tarve kokea jotain pyhää ja kestävää. Etenkin silloin kun tuntuu, että maailma kaatuu päälle.

Suurten onnettomuuksien jälkeen kirkot täyttyvät ihmisistä, jotka hakevat turvaa ja lohtua vahvempien käsivarsien alta ja toistensa läheisyydestä. Raamatusta etsitään tuolloin lohduttavia ja voimaa antavia jakeita.

Kun aamulla katsoin ristiriipusta kaulassani, ymmärsin yhä paremmin ristin merkityksen meille kristityille. Huomaan sormeilevani ristiä usein juuri silloin, kun mietin jotain haasteellista työhöni tai opintoihini liittyvää asiaa. Tietoisuus rististä auttaa rauhoittumaan ja löytämään lopulta ratkaisun. Tuolloin tuntuu, että itse Jumala näyttää minulle tien.

Muista, että olen sanonut sinulle: ’Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.’ (Joosua 1:9)

 

Kirjoittaja: Tuija Numminen

Kuva: Tim Marshall/Unsplash