Blogi: Kuljen kanssasi

Kohta viisivuotias kummilapseni kysyi kesken yhteisten pihaleikkien, voisiko hän tulla meille yökylään pitkästä aikaa. Hän asuu perheensä kanssa aidan toisella puolella. Olemme päivittäin heidän kanssaan tekemisissä ja elämme paljon arkea yhdessä.

Vastasin kummilapselleni, että otan hänet heti yökylään, kun muut sovitut menot on hoidettu eli tosi pian. Sitten juttelemme ja teemme meidän ikiomia juttuja. Meillä on syvä yhteisymmärrys siitä, mitä ikiomat juttumme ovat. Koen, että meillä on hyvä kummisuhde yhteyksineen ja velvollisuuksineen.

Kummina olo on erityinen luottamustehtävä. Mutta mitä ne kummin vaatimukset olivatkaan:

  • Toimia kastetilaisuudessa todistajana. Check!
  • Olla lapsen aikuinen ystävä. Check!
  • Huolehtia lapsen kristillisestä kasvatuksesta yhdessä vanhempiensa kanssa. Almost check…
  • Rukoilla lapsen puolesta. Doublecheck!

Kummius on ainutlaatuinen mahdollisuus keskustella ymmärrettävästi uskon ja elämän asioista sekä opettaa lasta rukoilemaan. Pienten lasten vanhemmilla siihen ei potkua välttämättä aina riitä.

Leikkihetket pienen kummilapseni kanssa ovat minulle mitä parhainta nollausta arjen keskellä. Saat heittäytyä mielikuvitusmaailmaan, jossa kyseenalaistetaan melkein kaikki. Se ruokkii luovuuttani. Eilen hän kysyi minulta minkä värinen haluaisin olla ja mitä haluisin osata tehdä? Lastenkielellä vastasin: tää haluaisi olla turkoosinvärinen ja osata laulaa.
Siinä hetkessä tajusin kummilapseni tehtävän. Minäkin tarvitsen häntä. Hän herättää pirskahtelevan ilon ja haastaa pinttyneet ajatusmallini.
On hyvä, että minua välillä muistutetaan siitä, että kaikki on vain elämää, ei sen kummempaa, iloineen ja suruineen. Rakkaus elämään on kuitenkin kaikki.

Iltarukouksessa muistamme kaikkia rakkaita ja niitä, joilla ei ole niin hyvin sekä heitä, jotka lähtivät meitä aikaisemmin taivaaseen asumaan. Se on yksi meidän ikiomista jutuistamme. Yhdessä kuljemme tätä turkoosinsinistä matkaa ihmetellen ja leikkien.
Ja minä lupaan suojella sinua kaikilta möröiltä. Aamen

Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet. Ps. 91:11

Hyvää kummipäivää!

Teksti: Satu Peltosaari-Lahtinen


Sunnuntaina 2.6.2019 vietetään valtakunnallista Kummipäivää. Kummipäivän ideana on tarjota tekemistä ja yhdessä olemista kummille ja kummilapselle. Lue lisää: www.kummipaiva.fi