Blogi: Marrasmietteitä ja digiähkyä

Tavallinen työpäiväni alkaa ja päättyy läppärin ruudun äärellä. Päivän mittaan laitan luurit korville ja liityn Teamsin tai Zoomin kautta palavereihin, joissa toiset osapuolet ovat jossain päin Suomea tai muuta maailmaa. Tekniikka mahdollistaa globaalit palaverit ja virtuaaliset kohtaamiset yli mannerten ja aikavyöhykkeitten. Tekniikan suomien, jo normaaleiksi muuttuneitten mahdollisuuksien äärellä jokin särähtää sielussani.

Korona-aika kysyy turneekestävyyttä. Samalla tiedän, että koronan takana ei häämötä vanha tuttu maailma, vaan jokin uusi. Koko yhteiskuntamme, yhteisöt ja yksityiset kautta maan ja maailman ovat ottaneet koronan ajamana digiloikan, oikein kunnon harppauksen virtuaalimaailmaan ja etäkohtaamisiin. Jotain on muuttunut pysyvästi.

Kaiken keskellä kaipaan ihmisten kohtaamista ja koskettamista, kättelyä ja halaamista. Kaipaan olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa ihan vanhanaikaisen normaalilla tavalla, samassa tilassa ja kasvokkain. Kaipaan toisten ilmeiden ja kehon kielen näkemistä, sen aistimista, mitä ei sanoilla sanota ja Teamsin ruudulla nähdä.

Sisäinen digiähkyni on patistanut pysähtymään ja kyselemään oleellisten asioitten perään. Yhtenä päivänä tuskittelin ystävälleni potevani tekniikkaväsymystä. Ystäväni totesi viisaasti, että mitä jos keskittyisinkin kaikkeen hyvään? Ja näin se on – ei minua eikä ketään toistakaan pidä määrittää tietoteknisten taitojemme mukaan. Olemme aina enemmän. Elämä on aina paljon enemmän.

Syvimmiltäni minä olen luova ja leikkisä ihminen, metsässä kotonaan oleva eränkävijä. Se, mikä on totta, aitoa ja tuoretta ei ole hävinnyt minnekään digiloikan myötä. Kaikki riippuu siitä, minne katseeni suuntaan. Jos työpäivän aikana katse on läppärin ruudulla, niin työpäivän jälkeen voin sulkea ruudun. Voin hypätä saappaisiin, vetää anorakin niskaani ja painella metsään. Voin keskittyä siihen, mikä tekee minulle hyvää, voimaannuttaa ja palauttaa minulle todellisten asioitten äärelle.

Ja parasta kaikessa on se, että minun luojani ja Jumalani lupaa olla läsnä etä-, digi- ja reaalitodellisuudessani. ”Muista, että olen sanonut sinulle: Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu. Herra sinun Jumalasi on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.” ( Joos. 1:9)

Teksti: Satu Toukkari

Kuva: Hari Nandakumar/Unsplash