Blogi: Miksi Jeesus syntyi tallissa?

Jouluun liittyy varmasti monella meistä paljon erilaisia muistoja. Joskus saattaa tuntua siltä, ettei joulu voi kunnolla tullakaan ilman jotain tuttua koristetta, ruokaa tai jotain juuri itselle ominta tapaa tai perinnettä.

Minun perinteisiini kuuluu katsoa jokin joulumusikaali tai osallistua joulukonserttiin.

Marraskuun lopulla näin kristillisen koulun joulumusikaalin. Hyvin rakennettu tarina avasi ainakin minut uudella tavalla ymmärtämään, miksi Jeesus-lapsi syntyi tallissa eikä majatalossa, joka oli täynnä kiireisiä ja tärkeitä matkustajia. Marialle ja Joosefille siellä ei ollut enää tilaa, joten he joutuivat majoittumaan talliin.

Tämä taisi olla osa Jumalan suunnitelmaa. Koska Jeesus syntyi vaatimattomassa tallissa, häntä on helppo meidän tavallisten tallaajienkin lähestyä. Hän on kuin yksi meistä, kuitenkin kuningas.

On hienoa, että monet seurakunnat ja kristilliset koulut haluavat edelleen panostaa joulunäytelmiin ja -polkuihin. Ne vaativat aina todella ison ponnistuksen työntekijöiltä, vapaaehtoisilta ja vanhemmilta harjoituksineen ja lavastuksineen. Kuitenkin niille näyttää olevan aina paljon kysyntää: lapsille suunnatut kierrokset täyttyvät joka vuosi hetkessä. Ne johdattavat niin pienet kuin isotkin katsojansa ja kulkijansa kohti joulua.

Kaunis, perinteinen joululaulu Heinillä härkien kaukalon kertoo samasta asiasta. Jumalallinen lapsi syntyi keskelle kotieläinten yösijaa. Enkelit ilmoittivat ilosanoman ihmisille.

”Heinillä härkien kaukalon, nukkuu lapsi viaton.  Enkelparven tie, kohta luokse vie, rakkautta suurinta katsomaan.

Helmassa äitinsä armahan, nukkuu Poika Jumalan. Enkelparven tie, kohta luokse vie, rakkautta suurinta katsomaan.

Keskellä liljain ja ruusujen, nukkuu Herra ihmisten. Enkelparven tie, kohta luokse vie, rakkautta suurinta katsomaan.

Ristillä rinnalla ryövärin, nukkuu uhri puhtahin. Enkelparven tie, kohta luokse vie, rakkautta suurinta katsomaan.”

Jouluna saamme hiljentyä ja rauhoittua kukin omalla tavallamme, perinteiden mukaan tai uusia tapoja luoden.

Toivon sinulle oikein hyvää ja rauhallista joulua, miten ja missä sen vietätkin.

Teksti: Tuija Numminen