Blogi: Millainen valontuojatyyppi olet?

Millainen valontuojatyyppi olet? Olen pyöritellyt kysymystä viime viikkoina, sillä olemme toteuttaneet yhteistyöjärjestöjen kanssa Jaa #valoa-kampanjaan leikkimielisen testin. Välillä olemme nauraneet mahat kippurassa, kun olemme keksineet sukkelia tyyppiluonnehdintoja ja kuvaustekstejä testin tuloksiin. Tärkeistä asioista voi puhua huumorin varjolla, mutta kun mennään syvemmälle, voi naurunkyyneleet pyyhkiä silmistä ja pysähtyä. Huomata, että olemme kristinuskon keskeisen teeman äärellä: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”.

Kun mietin, minkälainen valontuoja olen, voisin oikeastaan pohtia, minkälainen valonsaaja olen ollut.

Kun mietin, minkälainen valontuoja olen, voisin oikeastaan pohtia, minkälainen valonsaaja olen ollut. Koen, että yksi elämän tärkeimmistä valoista on toinen ihminen. Olen tänä kesänä ja syksynä joutunut rämpimään syvissä vesissä. Läheisen kuoleman edessä olen surrut yhdessä rakkaiden kanssa. Kun elämä ei olekaan mennyt oman käsikirjoitukseni mukaan, vieressä on aina ollut ystävä kuuntelemassa ja tukemassa. Miten jaksat? Missä mennään? Yksin omien murheitteni kanssa olisin pimeässä, mutta ystävä näyttää valoa. Tästäkin selvitään, aina on toivoa. Kuinka puhdistavaa puhuminen voikaan olla.

Kuinka puhdistavaa puhuminen voikaan olla.

Minkälainen valontuoja sitten olen? Toivottavasti sellainen, että olen tukemassa, kuuntelemassa ja auttamassa silloin, kun minua tarvitaan. Etten itse olisi vain saajapuolella, vaan olisin myös herkkä havaitsemaan ja kohtaamaan toisen ihmisen. Usein ajatellaan, että avun tarpeen ymmärtää parhaiten silloin, kun on itse  saanut apua. Toivon, että voisin olla pyyteetön auttaja – sellainen, joka ei vaadi vastapalveluksia. Sellainen, joka on oikeassa paikassa silloin, kun tarvitaan. Ja sitten se todellisuus: Kuinka paljon omat kiireeni tekevät sen, etten huomaa muita? Olenko ajanut itseni tilanteeseen, jossa minulla ei edes ole voimavaroja auttaa, saati kohdata toista ihmistä? Näin käy liian usein. Millainen valontuoja oikein olenkaan?

Valoni säde osuu ihmisiin varmasti myös arjen pienissä hetkissä, pienissä teoissa ja kohtaamisissa.

Valoa voi onneksi jakaa monella tavalla. Valoni säde osuu ihmisiin varmasti myös arjen pienissä hetkissä, pienissä teoissa ja kohtaamisissa. Olen itse saanut kokea sen, kun afrikkalainen lukutaitoluokan oppilas on kertoo, miten lukutaito antaa hänelle toivon parempaan elämään. On huikeaa, miten valon säteet voivat yltää kauas eri maailman kolkkiin. Siksi kannustan sinua jakamaan #valoa meillä ja maailmalla. Let it shine.

Teksti: Katri Saarela

Lue lisää

Testaa, millainen valontuojatyyppi olet?
Jaa #valoa -kampanja