Blogi: Mitä sinä kadut?

Mitä sinä kadut?

Joskus jotkin asiat saattavat jäädä vaivaamaan mieltä pitkäksi aikaa. Ihminen jää pohtimaan, olisiko joitain valintoja sittenkin pitänyt tehdä toisin?

Mutta onko katumuksen ja syyllisyyden tunteilla eroa?

Erottaako niitä toisistaan?

Syyllistämällä voi käyttää valtaa suhteessa toisiin ihmisiin. Oman kokemuksensa kautta voi esittää arvioita toisen elämästä ja osoittaa, mitä asioita toinen tulisi varmasti katumaan. Mutta heijastaako neuvoja tällaisissa tilanteissa vain omia pettymyksiään toisiin?

Aina kannattaa muistaa, että oman elämänsä valintoja kukin tekee niillä tiedoilla, mitä sillä hetkellä on. Näin ajatellen voi vapautua kohti parempaa vuorovaikutusta ja omaakin sisäistä dialogia. Ei pidä pelätä valintoja katumuksen pelossa ja välttää näin elämää.

Raamatun viesti antaa myös vapauden tähän. Loppujen lopuksi elämä ei ole vain valintojen varassa:

”Vielä tämän minä havaitsin auringon alla: Juoksu ei ole nopeiden vallassa eikä sota sankareiden, ei leipä viisaiden, ei rikkaus kyvykkäiden eikä menestys älykkäiden. Kaikki on ajan ja kohtalon vallassa.”

Saarnaaja 9:11

Uusia ajatuksia katumuksesta, vapaudesta ja epävarmuudesta sekä muista tunteista aiemmista jaksoista voi kuunnella Tunteellinen työmatka -podcastissä Piplia.fi– sivustolla, Spreakerissä, Spotifyssa ja Google Podcasts– ja Apple Podcasts-palveluissa. Yksi jakso keskittyy yhteen tunteeseen ja sen aikana pastori Ulla Oinonen ja pastori, paripsykoterapeutti Juha Petterson pohtivat tunteita ja niiden merkitystä. Jakso kestää noin työmatkan verran. Omien tunteiden ymmärtäminen auttaa ymmärtämään ihmisyyttä sekä sitä, mistä Raamatussa on kyse.

Teksti: Ulla Oinonen