Blogi: Nopea vilkaisu, päivittäinen mietiskely vai huolellinen tutkiskelu – Löydä oma tapasi lukea Raamattua

Raamattu löytyy melkein joka kodin hyllystä, ja useimmista kodeista monta erilaista. Rippiraamattu, vihkiraamattu, suvun vanha perintöraamattu. Useimmat ovat myös lukeneet ainakin joitain Raamatun osia, jos ei suorastaan kahlannut koko teosta läpi.

Koronakriisin aikana Pipliaseuran ylläpitämän raamattu.fi-palvelun käyttäjämäärissä on näkynyt selkeää kasvua – ihmiset hakevat lohdutuksen ja rohkaisun sanoja vaikeina aikoina. Eniten suomalaisia ovat luetuttaneet Psalmit, joissa inhimillisiä tunteita on puettu rehellisen kauniiseen muotoon.

Herra, sinun sanasi on ikuinen.
Sen luja perusta on taivaassa.
Polvesta polveen pysyy totuutesi. (Ps. 119: 89–90)

On liikaa väittää, että Raamatusta löytyy vastaus elämän kaikkiin kysymyksiin. Raamattu on kuitenkin kirja, joka kattaa elämän koko kirjon synkimmistä murheen alhoista ilon kirkkaimpaan loisteeseen – ja siksi se on niin monessa tilanteessa samastuttava. Koko kristikunnan historian ajan ihmiset ovat peilanneet omia elämäntilanteitaan ja tunteitaan Raamatun teksteihin, ja löytäneet sieltä vertaisiaan. Tämä toimii myös 2020-luvulla.

Lähestymistapoja Raamattuun on monenlaisia, satunnaisista peukalonpaikoista järjestelmälliseen läpi lukemiseen. Jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan ottaa Raamattua haltuun. Tässä muutama tapa erilaisille lukijoille:

  • Nopea voimalataus päivään

Kevyt aloitus Raamatun lukemiseen lähtee helposti Piplia-sovelluksesta. Voit tilata päivittäisen raamatunkohdan ponnahdusilmoituksena, ja voit lukaista sen läpi vaikka työmatkalla tai aamukahvilla. Jos tekstinpätkä herättää kiinnostuksesi, voit lukea pidemmällekin.

  • Tehokuuri

Raamatun lukemisesta voi ottaa itselleen määräaikaisen haasteen, päättää vaikka lukea läpi Uuden testamentin, tai keskittyä johonkin teemaan. Piplia-sovelluksen lukuohjelmissa on erilaisia teemoja, joiden avulla voi syventyä Raamattuun eri näkökulmista.

  • Päivittäinen mietiskely

Pipliaseuran Päivän eväät -raamatunlukuohjelmalla on pitkät perinteet, ja sen avulla koko Raamattu tulee luettua läpi vuodessa. Jos paperinen versio ei ole sinun juttusi, voit sukeltaa osoitteeseen raamattu.fi/kirkkovuosi. Sivusto tarjoaa aamulle ja illalle kolme lukukappaletta, jotka seuraavat kirkkovuoden kulkua. Facebookin Päivän rukoushetket -sivulla voi liittyä aamuin-illoin yhteisiin hetkipalveluksiin.

  • Sukella syvälle

Sinulle, joka haluat todella syventyä Raamatun sisältöihin ja niiden vuoropuheluun oman elämäsi kanssa, suosittelemme Lectio divina -menetelmää. Se on mietiskelevän raamatunluvun tapa, jonka juuret ovat varhaisessa luostariperinteessä. Kukin raamatunkohta luetaan ensin useampaan kertaan, minkä jälkeen tekstiä mietiskellään ja sen äärellä rukoillaan. Lectio divinan tarkoituksena onkin lukea Jumalaa, eikä Jumalasta.

Lue lisää:

Piplia-sovellus
Raamattu kirkkovuodessa -sivusto
Tilaa Piplia-uutiskirje