Blogi: Olkoon päiväsi siunattu

Siunausta. Pieni sana, mutta miten mukavalta sen kuuleminen aina tuntuukaan. Sen sanoja haluaa toivottaa juuri minulle kaikkea hyvää. Vieläpä taivaallista hyvää, jota vain Jumala voi meille antaa.

Työhöni kuuluu päivittäin asiakaspalvelua puhelimitse. Erittäin usein joku soittaja päättää puhelumme tuohon sanaan: siunausta. Siunausta sinulle, siunausta työllenne. Työkaverini totesikin kerran, olenko ajatellut, miten paljon meitä siunataan joka viikko. Tottahan se on. Ja aina se kuulostaa ja tuntuu yhtä mukavalta. Eikä se siunaus sanomalla lopu eikä kulu. Tarvitsemme sitä aina uudestaan, ihan jokaisena päivänä. Taivaan Isän siunausta elämäämme.

Katson usein jumalanpalveluksia televisiosta. Kiinnitän huomiota siihen, miten pappi lausuu Herran siunauksen. Tekeekö hän sen lempeästi vai ankaran näköisenä, lausuuko sanat huolellisesti vai kiirehtien. Miten hän nostaa kätensä, isällisen tai äidillisen huolehtivasti vai huolettomasti sinne tänne heilutellen.

Huolimattomasti tehty siunaaminen tuntuu melkein pilaavan asian, vähättelevän siunauksen arvoa.

Nyt kun itsekin opiskelen teologiaa, huomaan tarkkailevani pappien liikkeitä entistäkin enemmän. Toivon, että jos valmistun jonain päivänä papiksi, muistan tämän, enkä koskaan huolimattomasti tai kiirehtien Herran siunausta lausu. Toivon voivani välittää tunteen, että sanon sen jokaiselle erikseen, henkilökohtaisesti, sen taivaalliseen voimaan luottaen.

Muutama vuosi sitten osallistuin vapaaehtoisena seurakuntani järjestämälle pääsiäisvaellukselle. Sain toimia oppaana, joka kuljetti osallistujat läpi Raamatun pääsiäiskertomuksen kerraten lyhyesti mitä eri kohteissa tapahtui. Kaikki vapaaehtoiset näyttelijät olivat kukin paneutuneet rooleihinsa huolella. Tarina tuli todeksi. Jokainen kierros päättyi kirkkosaliin ja Herran siunaukseen. Miten lohdullista ja siunaavaa oli kerta toisensa jälkeen saada lausua osallistujille nuo tutut, rakkaat sanat:

”Herra siunatkoon teitä ja varjelkoon teitä. Herra kirkastakoon kasvonsa teille ja olkoon teille armollinen. Herra kääntäköön kasvonsa teidän puoleenne ja antakoon teille rauhan.”
(4. Moos.6:24–26)

Siunattua päivää ja alkavaa syksyä juuri sinulle!

Teksti: Tuija Numminen