Blogi: Päätin antaa itselleni jokapäiväisen lukurauhan

Ihailen mieheni tapaa uppoutua kirjaan. Hän kaivaa kirjan esiin aina, kun on mahdollista. Itse tarvitsen lukemiseen pitkäjänteisemmän hetken. Siinäpä välillä pulma, kun älypuhelinkulttuuri on tehnyt minusta kärsimättömän. Lukuhetkiä ei aina tahdo löytyä, kun kännykkä on käden ulottuvilla ja se kyllä jatkuvasti muistuttaa olemassaolostaan.

Kun syksyllä hoksasin, etten ole aikoihin ehtinyt lukemaan kirjoja, päätin tehdä muutoksen. Eihän lukeminen voi olla ehtimisestä kiinni vaan valinnastani. Miten haluan aikani käyttää? Aloitin siitä, että poistin kännykästäni koukuttavia applikaatioita, vaimensin WhatsApp-ryhmiä, poistin turhat ilmoitukset ja rupesin kantamaan laukussani kirjaa.

Työmatkani kestää junalla 25 minuuttia yhteen suuntaan. Joka arkipäivä istun 50 minuuttia junassa. Se on minun oma hetkeni ja varsin sopiva aika uppoutua kirjaan. Aluksi totuttelu oli hankalaa, kun käteni lähes automaattisesti kaivoi kännykän taskusta tai laukusta. Luin kirjaa ja selasin kännykkää aluksi rinta rinnan. Kun kirja ei edennyt ja oloni oli levoton, päätin, että nyt keskityn vain kirjaan. Ja niin tein.

Nyt, kun päätöstä on kestänyt jo pidemmän aikaa, huomaan, että olen löytänyt lukurauhan. Olen nykyään myös levollisempi, pirteämpi ja kärsivällisempi. Tutkimuksen mukaan jo kuuden minuutin lukemisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyy. Kirja vaivuttaa minut uneen yhä useampana iltana.

Lukemisen vaikutukset ovat merkittäviä – lukeminen tekee meistä myös parempia ihmisiä. Mielestäni jokaisen pitäisi haastaa itsensä säännölliseen lukemiseen, koska:

  1. Sosiaaliset taidot sekä viestintä- ja empatiakyky kehittyvät.
  2. Sanavarasto laajenee.
  3. Lapselle ääneen lukeminen vahvistaa koko perheen sisäisiä suhteita.
  4. Alentaa stressitasoa ja parantaa muistia. Saattaa jopa pidentää elämää.
  5. Lukeminen avaa uusia maailmoja ja viihdyttää – lisää luovaa ja analyyttistä ajattelukykyä sekä ongelmanratkaisukykyä.

(Lähde: Lukukeskus)

Omassa kirjapinossani proosan, kaunokirjojen ja dekkareiden joukossa on aina valkoinen nahkakantinen Raamattuni. Iso kirja, johon palaan aina vaan uudestaan ja uudestaan. Viisauden kirja, josta löytyy vastauksia mitä kiperimpiinkin kysymyksiin. Elämän kirja, joka puhuu minulle aina eri tavalla. Kirja, joka on aina ajankohtainen.

Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. (Joh. 1:1)

Teksti: Katri Saarela

Ps. Lukurauhan päivää vietetään 9.2. Lukemisen lisäksi suosittelen myös äänikirjojen kuuntelemista.

Lue lisää

10 syytä miksi lukeminen kannattaa