Blogi: pyhiinvaelluksen yksinkertaisuus

Pyhiinvaellus-blogisarjassa on seitsemän osaa, jotka käsittelevät pyhiinvaelluksen peruskäsitteitä. Blogisarjan kautta haluamme rohkaista jokaista etsimään arkeensa toivoa, lohtua ja lempeyttä. Pyhiinvaellusretki lähiluonnossa hoitaa niin henkeä kuin ruumistakin.

Länsimaisen kulttuurin ytimessä on kuluttaminen. Ostamalla ja kuluttamalla luodaan identiteettiä, viestitään statuksesta ja palkitaan itseä. Tapamme ostaa jatkuvasti uutta on jo luonut ympärilleen uuden ammattikunnan: ammattijärjestelijät ja life coachit, jotka luotsaavat ihmisen irti liiasta tavarasta ja tavasta ostaa tullakseen onnelliseksi. Onnellisuudesta on tullut kauppatavaraa. Tavarat sitovat ihmistä ja onni karkaa sitä kauemmas, mitä enemmän sitä tavoittelee.

Pyhiinvaeltamisen yksinkertaisuus on sitä, että vain repullisella tavaraa tulee toimeen – et tarvitse yhtään enempää. Sinun ei tarvitse pönkittää itseäsi omaisuudella tai olla muuta kuin olet. Jumalan edessä voit olla yksinkertaisesti ihan oma itsesi. Kaikki oleellinen on läsnä. Pyhiinvaeltaminen riisuu ihmisen kaikesta ylimääräisestä ja teeskentelystä, elämän ydinasioiden äärelle.

Elämän voi koska tahansa kääntää kohti yksinkertaisempaa elämäntapaa. Juuri nyt se tapahtuu ikään kuin itsekseen, ja yksinkertaisuudesta nousevat rauhan löytäminen voi olla suuri siunaus. Tulisimme toimeen niin paljon vähemmällä, kuin mitä meillä nyt on. Oppisimme arvostamaan yksinkertaista elämää. Pyhiinvaeltajilta voi oppia sen, että nukkumiseen riittää makuupussi ja joku suojaisa paikka, mihin päänsä kallistaa. Teltta on yksinkertaisuuden symboli – koti, jota voit kantaa mukanasi.

Yksinkertaisuuden periaate ohjaa myös pitämään lukua niistä asioista, mistä on syytä tänään olla kiitollinen. Asioista, jotka ovat edelleen hyvin. Asioista, joita ei ole peruttu. Asioista, jotka saavat tänäänkin hymyilemään. Lähde siis pienelle kävelylle laskemaan aiheitasi kiitokseen.

Rukoile näin: Minne sinä menet, sinne minäkin menen, ja minne sinä jäät, sinne minäkin jään. Anna minulle tänään minun jokapäiväinen leipäni, mieleni, sieluni ja ruumiini ravinnoksi, ja luottamus siihen, että se on kaikki mitä tarvitsen. Aamen.

”Rukoilkaa te siis näin: Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme.” (Matt. 6:11)

P.s. Pyhiinvaelluksen seitsemän ydinteemaa löytyvät myös Pipliaseuran pyhiinvaelluskorteista. Tilaa kortit.

Teksti: Hanna Hokkanen
Kuva: Katri Saarela