Blogi: Rohkeat sanansaattajat

Mitä on rohkeus? Ensimmäiseksi tulee mieleen sankaripelastajat vaarallisissa tehtävissään, jotka omaa henkeään uhmaten pelastavat toisia ihmisiä. Onneksi heitä on. Minun mietteissäni ovat kuitenkin arjen rohkeat ihmiset, oman elämänsä sankarit. He, jotka eivät edes välttämättä tunnista rohkeutta itsessään.

On ihmisiä, jotka auttavat muita arjen keskellä työnsä, läsnäolonsa tai vaikkapa sanojensa kautta. Rohkeutta on ojentautua toista kohti, vaikka ei tiedä mitä siitä seuraa. Toinen voi ehkä torjua hänet tai osoittaa välinpitämättömyyttä. Useimmiten ystävällinen ele, sana tai hymy saa aikaan iloa, toivoa tai helpotusta. Tällaisesta pienestä kohtaamisesta voi myös yllättäen seurata jokin suuri muutos ihmisen elämään.

Rakkaus on rohkeutta. Monia vuosia sitten päädyin tilanteeseen, jossa olin menettänyt uskoni ihmisyyteen. Näin ihmisten tekemää pahaa kaikkialla. Silloin Jumalakin sai väistyä ajatuksistani. Luulin, että kovettamalla itseni tulisin kaikkivoipaiseksi ja elämä jatkuisi siedettävämmin omassa hallinnassani. Kuinka väärässä olinkaan. Elämä kolisi tyhjyyttään kuin pamahtava pelti. Aloin suorittaa elämää, koska se tuntui helpolta ratkaisulta. Tietenkin siitä seurasi se, että mikään ei tuntunut enää miltään. Salaa yksinäisyydessäni ajattelin, että kaikkea tätä monimutkaista elämää pyöritti sittenkin jokin suurempi juttu kuin omat järkeilyni, mutta en rohjennut ajatella asiaa syvemmin. Kuitenkin kävi niin, että eräänä ajankohtana Jumalan armo ja rakkaus kosketti minua yllättäen niin syvältä, että entinen elämä sai jäädä. Tässä tilanteessa välikätenä ja sanansaattajana oli muutama puolituttu ihminen. Oli rohkeaa antaa ja vastaanottaa niinkin suuri asia, kuin armo, käsiteltäväkseni. Nämä ihmiset elivät rohkeasti omannäköistä elämää ja heistä paistoi ilo. Oman pienuuteni tajuaminen ja Jumalan ansaitsemattoman rakkauden hyväksyminen oli järkeilyni saavuttamattomissa. Siitä alkoi minun muutokseni.

Iloitsen siitä, miten paljon näen rohkeita ihmisiä ympärilläni. He eivät antaudu kyynisyyden tai välinpitämättömyyden vietäväksi. He antavat hengen virrata iloisesti välillämme tuoden muutoksen maailmaan. Se vaatii mielen rohkeutta ja lujuutta. Ei ole helppoa rakastaa ja olla rakastettu, mutta onneksi nämä rohkeat sanansaattajat ohjaavat meitä lempeästi oikeaan suuntaan, jos vaan annamme näin tapahtua.

Ole rohkea ja luja, älä pelkää äläkä lannistu.
Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi kaikilla teilläsi.
Joos. 1:9

Teksti ja kuva: Satu Peltosaari-Lahtinen