Blogi: Suurin rakkauden teko

Kirkkotilassa palaa 13 kynttilää, keskellä Kristus-kynttilä. Ehtoollinen on päättynyt ja messu on kääntymässä kohti loppuaan.

Messun avustaja lähestyy yhtä kynttilää kynttilänsammutin kädessään. Seurakunta hiljentyy ja vakavoituu. Avustaja lausuu: ”Juudas, joka kavalsi Jeesuksen, poistui pimeään yöhön kesken aterian. Me sammutamme nyt Juudaksen kynttilän.”

Lausutaan ehtoollisen kiitosrukous. Tämän jälkeen avustaja sammuttaa yksi toisensa jälkeen loput opetuslasten kynttilät ja hän lausuu seuraavat surulliset sanat: ”Kun Jeesus oli vangittu, kaikki opetuslapset pakenivat ja jättivät hänet yksin. Me sammutamme myös muiden opetuslasten kynttilät.”

Kun avustaja lausuu Psalmin 22 sanoja:

”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? Minä huudan sinua avuksi, mutta sinä olet kaukana. Jumalani, minä kutsun sinua päivisin, mutta sinä et vastaa. Yöt kaikki huudan saamatta rauhaa…”

Liturgi sammuttaa alttarikynttilät ja ryhtyy riisumaan alttaria. Vain Kristus-kynttilä jää palamaan. Alttari puetaan mustaan ja alttarille jätetään krusifiksi.

Seurakunta yhtyy virteen 77, joka lauletaan ilman säestystä. Viimeistään tässä kohtaa silmäni kostuvat ja pala nousee kurkkuun, on vaikea laulaa mukana, vaikka silti niin haluaisin.

Käy yrttitarhasta polku,
vie Golgatalle se.
On Hengen viitoittama
sen joka askele.
Se tie vie viimein taivaaseen,
mutta tie se on tuskien.

Oi rakkautta näin suurta,
kun meitä säälii hän,
maailman synnit kantaa,
tuo meille elämän!
Se tie vie viimein taivaaseen,
mutta tie se on tuskien.

Minua surettaa, etten tänä kiirastorstaina pääse tähän vuoden kauneimpaan messuun. Tässä messussa on hyvin koskettavasti läsnä se, kuinka armo on tarjolla myös ahneille ja pettureille, sillä kukapa meistä ei voisi samaistua tai olisi syyllistynyt näihin. Siitä huolimatta, Jeesus oli valmis antamaan henkensä puolestamme.

”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.” Joh.15:13

Teksti: Piia Huurtola
Kuva: Marc Ignacio/Unsplash

Ps. Jos sinun seurakunnassasi striimataan tai nauhoitetaan kiirastorstain messu, pyydän sinua ilmiantamaan tilaisuuden minulle piia.huurtola (at) piplia.fi, sillä haluaisin kovasti osallistua virtuaalisesti.