Blogi: Taistele digitulvaa vastaan mietiskelemällä mieleesi temppeli  

Koronan käynnistämä digitaalisen elämän tulva on ollut melkoinen. Työ, harrastukset ja median kulutus ovat kaikki ohjautuneet yksiin ja samoihin digitaalisiin kanaviin.

Työ kotikonttorilla ei tauotu enää entiseen tapaan työmatkoihin ja ruokatunteihin. Jopa kotikuntosalilla kehonpainotreenin ohjaaja pyörii näyttöruudulla.  

Vahvemman sulkutilan kolkutellessa jo nurkan takana digin kulutus on kasvanut ähkyyn asti. 

Bittivirran patoaminen ei ole helppoa. Yhtäältä digilaitteet ovat tuoneet paljon hyvää tullessaan. Toisaalta joskus tuntuu, että jyrän alle jää, teki millaisen laitelakon tahansa. Jokaisen on käytävä oma taistelunsa mielen taistelutantereella myös koronan ankeutusta vastaan. 

* 

Paavalin aikaan ei osattu vielä aavistaa mitään laiteongelmista. Yksi neuvo Paavalilta sopii kuitenkin erinomaisesti tähän aikaan: 

Älkää mukautuko nykymaailman menoon, vaan muuttukaa sisäisesti. Alkakaa ajatella uudella tavalla, niin että osaatte arvioida, mitä Jumala tahtoo. Silloin te tiedätte, mikä on hyvää, Jumalan mielen mukaista ja täydellistä. 
Room. 12:2 (UT2020) 

Uudella tavalla ajattelu ja sisäinen muutos edellyttävät tilaa ajatella. Juuri sitä, mitä digikanavat tuntuvat rohmuavan tehokkaimmin. Minua ovat tässä taistossa auttaneet pyöräily, raamattumietiskelyt, podcastit ja UT2020-ääniraamatun kuuntelu. Näitä yhdistää muinainen sana kontemplaatio. 

* 

Kontemplaatio-sana juontaa juurensa latinan sanasta contemplatio. Sen sanajuuresta löytyy sana templum – temppeli, siis pyhälle pyhitetty paikka. Kristillisessä traditiossa sanalla on ollut Jumalan katselemisen ja hänen läsnäolossaan viipyilyn merkitys. Tietoinen irrottautuminen jatkuvien virikkeiden sekamelskasta puhdistaa henkeä, sielua ja ruumista. Totuttelu tällaiseen tietoiseen mietiskelyyn rakentaa kuvainnollisesti ilmaisten mieleen pyhää tilaa, eli temppeliä. 

Viime aikoina olen kuunnellut paljon UT2020ääniraamattuaKuluvaan paastoon kytkeytynyt Emil Antonin Paastoripari-podcast auttoi pitämään sopivaa etenemistahtia Apostolien tekojen kanssa.  

Nyt hiljaisella viikolla matkakumppaninani on Hiljaisen viikon askeleita-mietiskely Piplia-sovelluksessa. Kun siirryn näiden pariin päivittäiseen kontemplaatioon, teen tietoisen valinnan vain yhdestä kanavasta. Keskityn siihen ja suljen kaiken muun ulkopuolelle. Töytäisen itseni olosuhteiden virrasta levon suvantoon. En vaadi liikaa itseltäni, mutta olen päättäväinen, lempeästi luja. 

Raamattu.fi ja Piplia-sovellus tarjoavat hyvät välineet päivittäisiin mietiskelyihin ja uudella tavalla ajatteluun. Jos et vielä ole alkanut sisäisen temppelisi rakennuspuuhiin, toivotan sinut tervetulleeksi rakennustyömaalle! 

 

Kirjoittaja on Antti Siukonen, Suomen Pipliaseuran seurakuntapalvelun johtaja sekä digitaalisten palveluiden kehittämisestä vastaava