Blogi: Tällä viikolla koko maailma rukoilee

Vietämme nyt ekumeenista rukousviikkoa, jonka teemana on vieraanvaraisuus ja ystävällisyys. Ne ovat kristillisesti ja ekumeenisesti tärkeäitä aiheita.

Mietin meidän suomalaisten tapaa osoittaa vieraanvaraisuutta. Kun olin pikkutyttö, meillä oli kesäisin tapana käydä isän sukulaisten luona Savossa. Maaseudulla talojen ovia ei pidetty lukossa, vaan vieraat saattoivat tulla omia aikojaan. Yhteiseen ruokapöytään kutsuttiin kaikki, sillä pitkän pirttipöydän ääreen mahtui yllättävän monta.

Pöytä notkui talon emännän itsetekemiä herkkuja, joiden ainekset olivat omasta puutarhasta ja pelloilta peräisin. Nälkäiset työmiehet, joiden päivä oli alkanut jo varhain aamulla, nauttivat pikkutyön mielestä aivan valtavia annoksia ruokaa. Raskas fyysinen työ pelloilla ja muissa maatilan askareissa vaati paljon energiaa. Ruoka ei loppunut koskaan kesken, vaikka väkeä oli aina paljon.

Myös meillä kotona kävi usein vieraita. Sukulaiset tiesivät äitini leipomispäivän. Tuore itseleivottu pulla oli vastustamattoman hyvää kahvikupposen kera.

Nyt oma tyttäreni jatkaa perinnettä, sillä hän opiskeli leipuri-kondiittoriksi. Hänen kakkunsa ovat upeita ja maistuvat aina kaikille viimeistä murua myöten.

Kristittyinä meitä kutsutaan vieraanvaraisuuteen ja anteliaisuuteen avun tarpeessa olevia kohtaan.

Kristittyinä meitä kutsutaan vieraanvaraisuuteen ja anteliaisuuteen avun tarpeessa olevia kohtaan. Rukousviikon raamatunjae liittyy Apostolien teoissa kuvattuun Paavalin matkaseurueen haaksirikkoon, joka johdatti heidät Maltan saarelle.

”Saaren asukkaat kohtelivat meitä tavattoman ystävällisesti.” (Ap. t. 28:2)

Jeesus opetti pitämään huolta eri tavalla vaikeuksiin joutuneista; siten me osoitamme ystävällisyyttä ja rakkautta hänelle itselleen. Voimme lahjoittaa rahaa keräyksiin. Tai pyytää kaverin kahville tai lounaalle.

Ekumeenista kristittyjen ykseyden rukousviikkoa vietetään kaikkialla maailmassa samanaikaisesti. Minusta on upeaa tietää, että globaalisti rukoillaan yhdessä saman teeman alla.

Minusta on upeaa tietää, että globaalisti rukoillaan yhdessä saman teeman alla.

Rukouksen kautta voimme päivittäin olla yhteydessä Jumalaan. Saada apua, lohtua ja ohjausta, kukin oman tarpeemme ja tilanteemme mukaan.

Jeesus rukoili paljon, ja hän myös useasti opetti rukouksesta. Jos hän koki tarvitsevansa rukousta, emmekö vielä paljon enemmän me sitä tarvitse.

Jos sinusta tuntuu, ettet osaa rukoilla, voit aina rukoilla Isä meidän -rukouksen joko kokonaan tai osittain. Siitä löytyy kohtia keskeisiin päivittäisiin tarpeisiimme ja kipukohtiimme.

Missä vain voi rukoilla.

Minulle on tullut tavaksi rukoilla esimerkiksi pysäkillä, kun odottelen aamuisin bussia tai junaa töihin tai yliopistolle mennessäni. Päivä saa hyvän alun, kun sen jättää heti aamusta Taivaallisen Isän käsiin.

Rukouksessa meillä on jatkuvasti linja auki Jumalan yhteyteen. Hän ei tuota yhteyttä laita koskaan poikki. Jeesus lupaa: ” Kaikki ne, jotka Isä minulle antaa, tulevat minun luokseni, ja sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois.” (Joh. 6:37)

Teksti: Tuija Numminen
Kuva: Ben White/Unsplash