Blogi: Varjelusta matkalla

Tiukat koronamatkustusrajoitukset ovat jo menneen talven lumia. Olen lähdössä lukutaitoprojektien seurantamatkalle lomwe-, jao- ja turkana-kansojen pariin Malawiin ja Keniaan. Vaimo ottaa vielä kännykällä kuvan ennen kun astun kahden laukkuni kanssa hissiin. Jaan kuvan hieman myöhemmin facebookissa ja pian ystävät ja työtoverit toivottavat ilokseni hyvää ja turvallista matkaa, siunausta ja varjelusta. 

 

Jään miettimään varjeluksen olemusta ja merkitystä. Varjeluksen tarve tulee erityisesti mieleen silloin kun olemme keskellä jonkinlaista epävarmuuden tilaa josta puuttuvat tutut turvaverkot ja jossa tapahtumien kulkuun ei tunne voivansa itse vaikuttaa. Matkanteko kuuluu joskus tällaisten kokemusten piiriin ja niinpä esimerkiksi psalmien matkalauluissa varjelus ja Jumalan huolenpito nousevat aiheina korostetusti esille. 

 

Psalmissa 121:5-8 sanotaan:

 

Hän on suojaava varjo, hän on vartijasi,

hän ei väisty viereltäsi.

 

Päivällä ei aurinko vahingoita sinua

eikä kuunvalo yöllä.

 

Herra varjelee sinut kaikelta pahalta,

hän suojelee koko elämäsi.

 

Herra varjelee kaikki sinun askeleesi,

sinun lähtösi ja tulosi

nyt ja aina.

 

Ensimmäisenä iltana Malawissa tilaamme hotelliltamme autokyydin ravintolaan, koska meitä on turvallisuussyistä kielletty kävelemästä kaupungilla pimeän aikaan. Illallisen jälkeen kuljettaja ei saavukaan hakemaan meitä sovittuna aikana.  Myöhemmin ravintolan eteen kurvaa toinen auto ja saamme kuulla, että kuljettajamme oli joutunut kolariin. Näemmekin pian keskellä tietä pahasti ruttuun menneen auton. Jatkamme matkaa ja saavumme sillalle, jossa on juuri tapahtunut toinen pahalta näyttävä onnettomuus.

 

Tämä ensimmäinen ilta Malawissa sai taas miettimään mitä se varjelus oikein pitää sisällään. 

 

Miten on varjeluksen laita silloin kun vaikeudet tai onnettomuudet kohtaavat? Psalmissa 121 korostuu Jumalan jatkuva läheisyys. Sen mukaan varjelus ja Jumalan läsnäolo ovat kanssamme aina, olosuhteista riippumatta. Vaikeita asioita voi kohdata luottaen Jumalan apuun. Ehkä asiat jotka ulkoisesti vaikuttavat katastrofilta voivat nekin kääntyä Jumalan varjeluksessa jollain tapaa vahvistukseksi ja siunaukseksi.

 

Varjelus jää minulle mysteeriksi, mutta matka jatkuu luottavaisin mielin.

 

Ari Vitikainen, Suomen Pipliaseura, lukutaidon asiantuntija

Pipliaseurojen lukutaitoa Naiselle Afrikassa -hankkeen myötä 20 000 naista oppii lukemaan.

Vitikainen vieraili Keniassa ja Malawissa tapaamassa yhteistyökumppaneita ja seuraamassa uusien lukutaitoluokkien etenemistä.

Lisää tietoa lukutaidosta ja mahdollisuus osallistua: Lukutaito