Blogi: Viisi askelta huolettomuuteen

Ovatko elämän vaatimukset yksinkertaisesti liikaa? Niin monta suuntaa, jotka kaikki vaativat sinulta enemmän, kuin mitä sinulla olisi antaa: työ, perhe, harrastukset, velvollisuudet. Kiireen keskellä pysähtyminen ja sen etsiminen, mikä tuottaa mielenrauhaa, tyyneyttä ja onnea, on kultaakin arvokkaampaa.

Yksi huolettomuuden puolestapuhujista oli Jeesus, joka puhuu Vuorisaarnassa luottamuksesta Jumalan huolenpitoon. Tässä viisi asiaa, miten Vuorisaarna ohjaa huolettomuuteen ja kohti mielenrauhaa. Anna pyhiinvaelluksesi kohti mielenrauhaa alkaa näistä ikuisista ajatuksista.

1. Jos keskittyy vain ruumiillisiin asioihin, laiminlyö hengen hyvinvoinnin

Stressi on käsitteenä syntynyt vasta Raamatun aikojen jälkeen, mutta ajatus siitä, että huolten kantaminen on jo itsessään taakka, on tunnettu myös kirjojen kirjassa. Jeesuksen sanat ”älkää huolehtiko hengestänne, siitä mitä söisitte tai joisitte, älkää ruumiistanne, siitä millä sen vaatettaisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet?”

Meidän aikamme ihmisten murheet ovat Jeesuksen ajan Palestiinan väkeen verrattuna vielä verrattomasti kauempana siitä, onko tänään ruokaa ja vaatteita – Jeesuksen alkuperäinen yleisö huolehti näistä perustarpeista ihan aiheesta. Hänen viestinsä meille nykyihmisille voisikin olla tämä: Hengen hyvinvoinnista täytyy muistaa huolehtia, koska se, että kropan tarpeet on täytetty ja vaatteet ovat viimeisimmän muodin mukaisia, ei auta siihen, että sydän on onneton.

2. Murehtimisesta ei ole mitään hyötyä

”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?”

Taivaan linnut opettavat luottamusta siihen, että elämä kantaa. Niiden elämä näyttää arkisin silmin kevyeltä liihottelulta, ja silti ruokaa on joka päivä tarjolla. Taivaan lintujen viesti meille on, että murehtiminen ei tuo leipää pöytään. Stressaaminen ja yöunien menettäminen eivät tuo murheisiin ratkaisua, joten murehtimisesta voi aivan hyvin opetella eroon.

3. Luovu ulkoisista paineista

”Mitä te vaatetuksesta huolehditte! Katsokaa kedon kukkia, kuinka ne nousevat maasta: eivät ne näe vaivaa eivätkä kehrää. Minä sanon teille: edes Salomo kaikessa loistossaan ei ollut niin vaatetettu kuin mikä tahansa niistä. ”

Huolettomuudessa piilee myös kauneus. Jos silmien tuikkeen taustalla vaanii epävarmuus: mitä muut minusta ajattelevat, kelpaanko minä, se näkyy myös ulospäin. Ulkoapäin tulevista paineista on aika luopua matkalla kohti mielenrauhaa. Juuri tänään sinä riität, olet kaunis, olet juuri sellaisena hyvä.

4. Tavoittele sitä, mitä sydämesi kaipaa

”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.”

Jumalan valtakunnan käsite tiivistetään toisaalla Uudessa testamentissa, että se on oikeamielisyyttä, iloa ja rauhaa, jotka Pyhä henki antaa (Room. 14:17). Jos joka päivä etsii rauhaa ja iloa, ja niitä hetkellisesti löytäessään pysähtyy niiden äärelle, saattaa vastata sydämen kaipaukseen murehtia hieman vähemmän.

5. Laita murheet jonoon, älä pinoon

”Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.”

Joskus murheita vaan on – mutta mitä jos niille voisi pitää tottelevaisuuskoulutuksen. Opettaa murheet jonottamaan nätisti kuin päiväkotilapset sen sijaan, että ne saisivat velloa kaikki pääsi sisällä yhtä aikaa. Jeesuksen ajatus oli, että kullekin päivälle riittävät sen omat murheet. Näin taakan määrä pysyy siedettävänä. Raamatusta löytyy myös lohdullinen lupaus siitä, että ihmisen osaksi annetaan vain sen verran, kuin mitä hän pystyy kantamaan.

Vuorisaarnan (Matt. 5–7) kokonaisuudessaan löydät osoitteesta: Raamattu.fi