Helatorstai ja Jumalan karttakirja

nainen avoin kartta edessä

Elettiin aikaa ennen älykännyköitä. Internet ja sen karttaohjelmat olivat kuitenkin jo olemassa. Olin juuri aloittanut työni pappina ja aina, kun piti löytää perille kastekotiin tai vieraaseen siunauskappeliin, printtasin kirkolla kartan reitistä ja pidin sitä ratin päällä ajaessa. Jos en ehtinyt toimistolle tulostamaan, piirsin reitin kriittisimmät kohdat kotitietokoneen äärellä tarralapuille.  

Lähes aina perille löytämiseen liittyi tällä systeemillä stressiä ja jännitystä. Joskus eksyin ja olin myöhässä. Usein jouduin kysymään neuvoa matkan varrella. Voin vain kuvitella miten haastavaa perille löytäminen on ollut aikana, jolloin piti luottaa vain puhelinluettelon karttaan tai hevosmiesten tietotoimiston ohjeisiin. Älykännykät ja navigaattorit ovat poistaneet omasta arjestani paljon harmia ja ahdistusta. Kartta ja reittiopas auttavat löytämään perille, löytämään kotiin.  

Kun pääsiäisenä ylösnoussut Jeesus helatorstaina astui ylös taivaaseen, hän palasi kotiin. Hän ei kuitenkaan jättänyt seuraajiaan maan päälle yksin, vaan sanassa ja sakramenteissa hän lupaa olla seurakuntansa luona. Sanalla tarkoitetaan Raamattua ja sakramenteilla kastetta ja ehtoollista.

Raamattu on Jumalan karttakirja kristityille. Se on opas, josta löytyvät ohjeet perille taivaan kotiin. Raamatun sanassa Jumala ottaa kädestä, taluttaa oikeaan suuntaan eikä koskaan lähde viereltä pois. 

Mutta mitä tapahtuu, jos formaatti on väärä? Raamattu jää helposti avaamatta, jos painava kirja tuntuu kankealta, printti on liian pientä tai vanhentuneen käännöksen kiemurat eivät avaudu. Monelta jäävät nämä suuntaviitat lukematta, koska rahat menevät ruokaan ja Raamattu on liian kallis hankinta. 

Nuorena pappina tuskailin toimimattomien tulostimien, hukassa olevien ohjemuistilappujen ja ratin päältä luiskahtelevien printtikarttojen kanssa etsiessäni oikeaa tietä. Nykypäivän reittioppaat ja digitaaliset karttaohjelmat kännykässä ovat poistaneet kaikki ongelmat perille löytämisen suhteen. Samoin pitäisi olla elämän karttakirjan, Raamatun, osalta.  

On tärkeää, että Raamattu on saavutettava sanan kaikissa merkityksissä. Elämän karttakirja pitää olla saatavilla digitaalisena, selkokielisenä, viittomakielisenä, pistekirjoituksella, isotekstisenä ja edullisina versioina. Tämän eteen Pipliaseurat Suomessa ja maailmalla tekevät työtä. Pipliassa ajatellaan, että Raamatun tulisi olla jokaisen halukkaan ulottuvilla tavalla, joka sopii hänen arkeensa ja talouteensa. 

Joskus elämässä suunta on hukassa, voimavarat vähissä tai ihminen on rehellisesti eksyksissä, eikä massiivisen karttakirjan avaaminen houkuttele. Silloin on hyvä turvautua valmiiksi mietittyihin reittikyltteihin ja navigaattorin turvalliseen opastukseen. Pipliaseurat tekevät myös raamatunlukuoppaita, hartausmateriaalia ja johdantokursseja Raamattuun. Ne sopivat käyttöön silloin kun ei ehdi, osaa tai uskalla tarttua painavaan karttakirjaan tai tarvitsee tulkinta-apua. 

Teksti: Mari Mäkelä, Suomen Pipliaseura

Lahjoittamalla Piplian raamatunkäytön edistämistyöhön voit vaikuttaa siihen, että jokaisella on mahdollisuus löytää Jumalan karttakirjan avulla perille, taivaan kotiin. 

Pipliassa työstetään tällä hetkellä matalan kynnyksen digitaalista ja dialogista raamattukurssia seurakuntien ryhmätoimintaan. Kurssi julkaistaan syksyllä 2023. Jos olet kiinnostunut kurssista seurakuntaasi, voit olla yhteydessä mari.makela@piplia.fi. Myöhemmin Pipliaseura julkaisee raamattukurssista version myös yksityishenkilöiden käyttöön.