Hyvää Jussia! Tai siis hyvää Johannesta…

juhannuskokko rannalla

Aina silloin tällöin pienestä asiasta voi kasvaa jotain jännittävää. Luukkaan evankeliumi kertoo enkelin vierailusta Marian, Jeesuksen tulevan äidin luona. Evankeliumin pieni ja hieman mitätönkin sivuhuomautus Elisabetin raskauden senhetkisestä kestosta on jättänyt jälkensä myös kalenteriin. Kuusi kuukautta joulun jälkeen eli 24. kesäkuuta vietetään Johanneksen päivää. Tänä vuonna juhannus eli Johannes Kastajan syntymäjuhla osuu iloisesti vielä samalle päivälle Johanneksen päivän kanssa.

Myös sukulaisesi Elisabet on raskaana ja odottaa poikaa vanhoilla päivillään. Hän on jo kuudennella kuukaudella, vaikka häntä pidetään hedelmättömänä.
Luuk 1:36

Kyllä, Raamatun vaikutus tuntuu yhä tänä päivänä. Moni varmasti iloitsee, että juhannusaatto on työpaikoilla vapaapäivä. Jo senkin takia on paikallaan kiittää Luukkaan evankeliumin kirjoittajaa tämän jännittävän yksityiskohdasta mainitsemisesta. Kiitos Luukas ja kiitos enkeli Gabriel hyvästä ajoituksesta!

Kielitoimiston mukaan juhlan nimi juhannus on nimen Johannes muunnelma. Raamatun johanneksia on monia, mutta heistä Johannes Kastajalla on kuitenkin erityisen suurin näkyvyys. Hänen elämänsä on jättänyt jälkeensä paljon muutakin kuin yhden ylimääräisen vapaapäivän.

Jos nyt unohdetaan Jeesuksen syntymäkertomukset Matteuksen ja Luukkaan evankeliumissa, niin kertomus Johannes Kastajasta on jokaisen evankeliumin eräänlainen alkupiste. Vai mitä muuta pitäisi ajatella varhaisimman evankeliumin eli Markuksen alkusäkeistä:

Ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta, Jumalan Pojasta, alkaa niin kuin profeetta Jesaja on ennustanut:

»Minä lähetän viestinviejäni edelläsi.
Hän valmistaa sinulle tien.
Ääni huutaa asumattomalla seudulla:
’Valmistakaa Herralle tie,
oikaiskaa hänen polkunsa mutkat!’»
Johannes Kastaja opetti asumattomalla seudulla. Hän kutsui ihmisiä muuttamaan elämänsä suunnan ja ottamaan kasteen, jotta nämä saisivat syntinsä anteeksi.
Mark. 1:1–4

Juhannuksen viettoon Johanneksen kanssa

Johannes kastaa Jeesuksen Jordanvirrassa. Hänen sanansa ja tekonsa ovat lähtölaukaus myös Jeesuksen tehtävälle. Siksi niiden parissa kannattaa viettää hetki jos toinenkin. Valmistautuessasi tämän vuoden juhannukseen ota tästä mukaan kolmen päivä lukuohjelma Johannes Kastajasta. Olisiko hänen elämässään ja viestissään jotain, joka voisi puhutella sinuakin?

Torstai

Kuka Johannes kastaja oli?
Joh. 1:19–23

Johannes Kastaja kysyy Jeesukselta: ”Oletko sinä se odotettu, vai odotammeko jotakuta toista?”.
Luuk. 7:18–23

Mitä minä epäilen elämässä? Saanko vastauksen, jos vain pysähdyn ja katson ympärilleni?

Perjantai – juhannusaatto

Johannes Kastajan kuolema
Matt. 14:1–12

Jeesus puhuu Johannes kastajasta
Luuk. 7:24–35

Väheksynkö joskus jonkun ihmisen sanomaa vain siksi, koska sen sanoo henkilö, jolta en sellaista odottaisi tai hän on muiden väheksymä? Onkohan jotain arvokasta mennyt ohitseni?

Lauantai – juhannuspäivä

Johannes Kastaja
Matt. 3:1–12

Johannes todistaa Jeesuksesta
Joh. 1:15–18

Onko jotain, mille minun pitäisi valmistaa elämässäni tietä? Mitä seuraavan askeleen ottaminen tarkoittaa?
Tai kenties vain levähdän turhista murheista, on kuitenkin juhannus.

 

Teksti: Paavo Huotari, Suomen Pipliaseura