Ymmärrettäviä irtokiviä
Raamatunkäännöstyön kiinnostavimpia haasteita oli lentävien raamatunlauseiden muotoileminen. En olisi halunnut ottaa yhtään ratkaisua valmiina, vaikka toisaalta kirjallisen kulttuurimme perustavien kielikuvien uudistaminen vain uudistamisen vuoksi epäilytti. UT2020:aan kuitenkin haettiin tuoretta tyyliä, ja Luukkaan evankeliumi selkokielellä pyrki olemaan mahdollisimman ymmärrettävä. Näihin tarkoituksiin eivät perinnekäännökset useinkaan sopineet.
Jerusalemin tulevaa hävitystä kuvaava virke ”Sinuun ei jätetä kiveä kiven päälle” (Luuk. 19:44) päätyi UT2020:aan perinteisessä muodossa, vaikka aluksi harkitsinkin tilalle ilmausta kahta kiveä päällekkäin. Selkokieliseen Luukkaaseen oli sitten jo pakko keksiä jotain uutta, jotta jae avautuisi myös niille, joille kielikuvien ymmärtäminen on vaikeaa. Konkretiaa hakiessani päädyin muuttamaan kielteisen ilmauksen myönteiseksi, mikä sekin on selkokielen periaatteiden mukaista: ”Sitten olet pelkkiä irtokiviä.”
Teksti: Tuomas Juntunen, kääntäjä UT2020- ja VT2028-käännöshankkeissa.
Käännösnurkassa Piplian raamatunkäännöstyön asiantuntijat ja kääntäjät avaavat erilaisia sanontoja, ilmaisuja ja termejä, mitä raamatunkäännöstyössä on tullut vastaan. Lue uusin Käännösnurkka ilmaisesta Piplia-lehdestä.
Lue myös
Jumalalle uskolliset ja oikeudenmukaiset
Vanhassa testamentissa esiintyy usein sana ṣaddīq, joka perinteisesti on käännetty vanhurskaaksi. Sana ilmaisee ominaisuutta, joka voidaan liittää sekä Jumalaan että…
Täydet palkit
Psalmissa 34 laulaja kertoo ylpeänä Jumalastaan. Hän kehottaa muitakin liittymään ylistykseen kanssaan. Raakakäännös jakeesta 34:4 kuuluisi: ”Tehkää Jahve suureksi kanssani,…
Uhratako vai lahjoittaa – siinä pulma!
Uhraaminen näyttäytyy usein nykykielenkäytössä negatiivisena asiana: Turhasta asiasta todetaan, että sille ei kannata uhrata ajatustakaan. Uhrautuminen ei ole muodissa, ja…