Elämä pyhiinvaelluksena: Herkkyyttä ja hurjaa voimaa

Hiirenkorvien aika. Elämä kohisee ja sirkuttaa ympärillä, maisema vaihtuu ruskeasta vihreäksi. Mitä uuden kevään ihme minussa herättää? Huomaanko sen, mitä minussa on puhkeamassa esiin?

”Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle.” Jes. 43:19

Toukokuu on erityinen mahdollisuus herätä eloon. Se on uusi alku, joka kutsuu ulos ja avautumaan. Lähde siis pihalle, rantaan tai metsään. Kävele hitaasti, jotta ehdit haistaa, nähdä ja kuulla. Mille toukokuu tuoksuu? Millaiselle tuoksuu uusi elämä, Jumalan luomisvoima?

Kun mielesi rauhoittuu ja ajatuksesi tasaantuvat, huomaa hiljaisuus, joka sisälläsi on. Anna sydämesi puhua. Kysy siltä: mikä minussa kasvaa? Kysy Jumalalta, joka pitää majaa sydämessäsi: minkä haluat puhkeavan kukkaan minussa? Mitä uutta avaat elämässäni nyt? Älä vastaa järkeillen tai analysoiden, vaan kuuntele. Jos mitään ei kuulu, älä huolestu vaan käännä katseesi ylöspäin silmuihin ja taivaan lintuihin ja iloitse!

Jatka pientä pyhiinvaellustasi, kulje eteenpäin hitaasti, askeleitasi tunnustellen. Olet jalkojesi kautta yhteydessä maahan, koko maailmaan. Olet yhteydessä kaikkiin tien kulkijoihin, koko ihmiskuntaan. Kevät koskettaa kaikkia. Kysy itseltäsi, miten voit auttaa toukokuussa toista ihmistä kasvuun? Kenet Luoja on antanut tai antaa elämääsi, jotta näkisit hänet ja antaisit hänelle uuden elämän toivoa?

Kun katsot puiden silmuja, niiden herkkyyttä ja hurjaa voimaa, muista, ettet ole yksin. Sinun kasvusi ei ole omassa varassasi. Läheistesi elämä ei ole vain sinun varassasi. Sama ihmeellinen voima, joka asuu silmussa ja saa sen puhkeamaan, asuu myös meissä. Jumala antaa sinulle elämän, jatkuvasti uudistuvan elämän. Lepää hetki hänen rakkaudessaan.

Lue lopuksi Jesajan kirjasta Jumalan sanat:

”Minä istutan autiomaahan setrejä, akasioita ja myrttejä ja öljypuita, minä kasvatan arolle sypressejä, puksipuuta, vuorimäntyä, kaikkea rinnan, jotta he näkisivät ne ja oppisivat tietämään, jotta he huomaisivat ne ja tajuaisivat, että Herran käsi on tämän tehnyt, Israelin Pyhä tämän luonut.”
Jes. 41:19–20.

Teksti: Johanna Tanska


Lisätietoja

Teksti on osa Elämä pyhiinvaelluksena -mietiskelymateriaalia. Elämä pyhiinvaelluksena on Suomen Pipliaseuran, Hiljaisuuden ystävien ja PyhiinvaellusTampere-hankkeen yhteinen reformaation merkkivuoden materiaali. Lue tästä koko materiaali: Elämä pyhiinvaelluksena.

Elämä pyhiinvaelluksena -tekstejä julkaistiin vuoden 2017 Piplia-lehdissä.