Elämä pyhiinvaelluksena: Jumalan lahjat

Jeesus vastasi: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.’ Toinen on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Näitä suurempaa käskyä ei ole.” Mark.12: 28–34

Jumalan lahjat

Rakkauden kaksoiskäsky on tavallaan “käsky” ja tuttu elämänohje. Samalla se muistuttaa kaikesta siitä hyvästä, jota Jumala on juuri minulle antanut. Se viittaa Jumalaan, joka rakastaa ilman rajoja ja joka kutsuu myös meitä toimimaan samoin.

Kutsun sinua pysähtymään. Voit aluksi katsella ympärillesi ja rauhassa huomioida eri asioita, missä oletkin. Samalla mielesi rauhoittuu. Sulje hetkeksi silmäsi ja kuuntele hengityksesi levollista rytmiä tai ääniä ympärilläsi. Kun olet valmis, avaa silmät ja ota raamatunteksti uudestaan esiin.

Lue teksti useaan kertaan pysähdellen. Mitä mielikuvia, ajatuksia tai tunteita tämä teksti sinussa herättää? Onko teksti tuttu? Mitä olet siitä ajatellut joskus? Mitä ajattelet siitä nyt? Anna ajatusten, mielikuvien ja tunteiden kulkea vapaasti.

Mietiskelevässä rukouksessa voit pysähtyä tämän tekstin kanssa neljän näkökulman ääreen.

Jumalan lahjat minulle: Mitä kaikkea Jumala on tehnyt hyväksesi? Mitä hän on elämääsi antanut: perheen, ihmissuhteet, työn ja harrastukset, oman tilan ja paikan, elämän eri tapahtumat, kokemukset, hyvät ominaisuutesi ja taitosi…

Pohdi, kuinka voit jakaa lahjojasi muille. Miten kiitollisuus voisi näkyä suhteessasi toisiin ihmisiin?

Jumalan lahjat koko luomakunnalle: Jumala antaa elämän ja kasvun.

Miten sinä arvostat näitä lahjoja ja miten se näkyy elämässäsi?

Jumala tekee jatkuvasti työtään maailmassa: Katsele, miten Jumalan toiminta näkyy maailmassa ja ympärilläsi. Mitä näet?

Jumalan rakkaus on rajaton: Pohdi tätä kaikkea vielä hetki. Katsele ympärillesi. Missä näet Jumalan rakkauden läsnäolon nyt?

Voit päättää rukoukseen:

Herra, ota kaikki minun vapauteni, muistini, ymmärrykseni ja tahtoni, kaikki mitä minulla on ja mitä omistan. Sinä olet minulle sen antanut ja sinulle, Herra, annan sen takaisin. Kaikki on sinun, käytä sitä yksin oman tahtosi mukaan. Annan minulle vain rakkautesi ja armosi, sillä se on minulle tarpeeksi. Aamen.

(Ignatius de Loyolan rukous)

Teksti: Henri Järvinen


Lisätietoja

Teksti on osa Elämä pyhiinvaelluksena -mietiskelymateriaalia. Elämä pyhiinvaelluksena on Suomen Pipliaseuran, Hiljaisuuden ystävien ja PyhiinvaellusTampere-hankkeen yhteinen reformaation merkkivuoden materiaali. Lue tästä koko materiaali: Elämä pyhiinvaelluksena.

Elämä pyhiinvaelluksena -tekstejä julkaistiin vuoden 2017 Piplia-lehdissä.