Elämä pyhiinvaelluksena: Rukous puun äärellä

”Siunattu on se mies, joka luottaa Herraan ja panee turvansa häneen! Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen.” 
Jer. 17:7,8

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Tulkoon valkeus valkeudesta.

Ennen kuin aloitat: Hae asento, jossa on hyvä olla, istuen tai seisten. Voit myös kävellä. Anna hengityksesi tasaantua. Päästä hetkeksi irti asioista, joita nyt mielessäsi kannattelet. Seuraavien minuuttien aikana kukaan tai mikään ei vaadi, odota, kaipaa eikä tarvitse sinulta mitään. Voit keskittyä yhteen seuraavista katkelmista ja päättää tämän hetken lopussa olevaan siunaukseen.

Edessäsi on suuri ja vanha puu. Katsele sen oksia, terveitä sekä niitä, jotka ovat jo osin kuivettuneita. Katsele sen neulasia, paksua runkoa, kaarnaa, ja niitä kohtia rungosta, joista kaarna puuttuu ja joista on valunut pihkaa.

Jos tuo puu olisi kuva sinun elämästäsi, niin mihin siinä tänään kiinnität huomiosi? Älä moiti itseäsi, älä tuomitse, älä etsi selityksiä – tee vain havaintoja siitä, miltä elämäsi vierestä katsottuna näyttää. Mikä on rukouksesi näiden ajatusten äärellä?

Katsele puuta, suurta ja vanhaa. Sen juuret menevät syvälle maahan. Niiden kautta se saa, ja on koko olemassaolonsa ajan saanut kaiken – veden ja ravinteet – joiden kautta se on kasvanut sellaiseksi kuin mitä se tänään on.

Jos tuo puu olisi kuva sinun elämästäsi, niin mitkä asiat ja ketkä ihmiset ovat ravinneet sinua elämäsi aikana? Mikä on sammuttanut sinun janosi? Mikä on rukouksesi näiden muistojen äärellä?

Katsele puuta. Mitä tapahtuu jatkossa? Ehkä se kuivuu ja jää vuosiksi pystyyn, ehkä se kaatuu ja sammaleet peittävät sen. Sen runko näkyy kohoumana vuosikausien ajan, ja vähän kerrallaan se luovuttaa takaisin maahan kaikki ainesosat, joista se vuosikymmenien aikana on rakentunut.

Jos tämä puu olisi kuva sinun elämästäsi, niin mikä siitä on pisimpään nähtävissä tai koettavissa? Älä tuomitse itseäsi, tee vain havaintoja.

Mikä on rukouksesi tänään näiden ajatusten äärellä?

Katsele puuta, suurta ja vanhaa. Se on avoin kaikelle – tuulelle, sateelle, auringolle, pakkaselle. Linnuille, oraville, hyönteisille, erilaisille tuholaisille – kaikille eliöille.

Jos tuo puu olisi kuva sinun elämästäsi, niin keitä kohtaan sinua kutsutaan avoimuuteen. Keitä voisit ottaa vastaan, keille antaa suojan tai lepopaikan? Mikä on rukouksesi tänään, näiden ajatusten ja ihmisten äärellä?

Jumalan siunaus ja rauha kaiken sen ylle,
mitä on ollut,
mitä on nyt,
ja mitä tulee olemaan.
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Aamen.

Teksti: Tapio Koivu


Lisätietoja

Teksti on osa Elämä pyhiinvaelluksena -mietiskelymateriaalia. Elämä pyhiinvaelluksena on Suomen Pipliaseuran, Hiljaisuuden ystävien ja PyhiinvaellusTampere-hankkeen yhteinen reformaation merkkivuoden materiaali. Lue tästä koko materiaali: Elämä pyhiinvaelluksena.

Elämä pyhiinvaelluksena -tekstejä julkaistiin vuoden 2017 Piplia-lehdissä.