Elämä pyhiinvaelluksena: Talvi – mitä roudan alla salassa tapahtuu?

Luonto vetäytyy talveksi lepotilaan ja hiljaisuuteen. Se valmistautuu uuteen kasvuun katseilta salassa. Entä ihminen? Entä sinä? Voit tehdä tämän mietiskelyharjoituksen ulkona talvisessa luonnossa tai ikkunasta ulos katsellen.

Valmistautuminen

Varaa itsellesi levollinen aika ja lähde kävelemään ulos luontoon. Kun saat kehon lämpiämään, kävele normaalia hitaammin ympäristöäsi havainnoiden. Mitä näet, kuulet, haistat ja ihollasi tai jalkojesi alla tunnet? Avaudu sille, mikä juuri nyt on läsnä. Kuuntele samalla omaa kaipaustasi ja sydämesi huokausta.

Pysähtyminen

Pysähdy sitten johonkin sinua kiinnostavan kohtaan ja hengitä.

Aisti, miten luonto ympärilläsi on lepotilassa ja hiljaa. Elämän virtaus on vetäytynyt roudan ja lumen alle. Mitä näet tässä talvisessa luonnossa omasta elämästäsi? Mistä se kertoo? Kuuntele hiljaisuudessa sitä, mistä alat tulla tietoiseksi.

Syventäminen

Talvi saattaa olla myös hengellisen matkan arvokas, joskus kivulias vaihe. Voit levätä siinä luottamuksessa, että vaikka et koe Jumalan läsnäoloa juuri nyt, elämäsi on kokonaan Jumalan kädessä. Mutta hengellisen matkan talvinen taival voi myös viedä kysymään: miksi uskoni ja luottamukseni näyttää hiipuvan? Miksi Jumala tuntuu vetäytyvän tai kokonaan katoavan elämäni näyttämöltä?

Kuuntele hiljaisuudessa, mitä talvinen luonto kertoo sinulle hengellisen matkasi maisemasta ja vuodenajasta. Millainen hiljainen rukous sydämestäsi nousee nyt?

Raamatun kertomus

Johannes Kastaja kypsyi vuosia erämaan hiljaisuudessa omaan tehtäväänsä. Ihmisten katseilta salassa Jeesus odotti kolmekymmentä vuotta, kunnes oli aika. Talvella, hiljaisuudella ja salassa tapahtuvalla kasvulla on merkityksensä.

Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. Ja taivaista kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minäc olen mieltynyt.” (Matt. 3: 13, 16–17)

Katselu

Lue tekstiä hitaasti maistellen sanoja. Mistä kertomus alkaa hiljalleen sinulle puhua, kun itse olet sen keskellä? Jeesuksen kanssa? Entä mihin Jumalan hiljainen puhuttelu sinua kutsuu? Talvenkin keskellä.

Teksti: Jussi Holopainen

 

Lisätietoja

Teksti on osa Elämä pyhiinvaelluksena -mietiskelymateriaalia. Elämä pyhiinvaelluksena on Suomen Pipliaseuran, Hiljaisuuden ystävien ja PyhiinvaellusTampere-hankkeen yhteinen reformaation merkkivuoden materiaali. Lue tästä koko materiaali: Elämä pyhiinvaelluksena.