Raamattumietiskely: Vapaus

Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Minä, Paavali, sanon teille: jos annatte ympärileikata itsenne, teille ei ole Kristuksesta mitään hyötyä.– Kristuksessa Jeesuksessa on yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei. Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko.

Gal. 5: 1-6

Vapaus ja orjuus ovat vahvoja käsitteitä. Niillä kuvataan kokonaisten kansojen ja yhteiskuntien tilaa ja kohtaloita. Niillä kuvataan myös jokaisen henkilökohtaisia kokemuksia ja kaipausta. Mitä erilaisimmat asiat voivat orjuuttaa ja pitää otteessaan. Kaipaat vapautta. Miten siihen voisi päästä? Vapaus ei ole vain vapautumista jostakin vaan se on myös vapautumista johonkin. Nämä molemmat vapauden puolet näyttävät olevan myös Paavalilla mielessä.

Kristinuskon ydinsanoma on siinä, että ihminen ei voi vapauttaa itse itseään. Hän ei voi vapautua omin voimin – ei millään tahdon voimalla – synnin, lain ja kuoleman otteesta. Tarvitset Vapahtajan. Vapauteen Kristus meidät vapautti. Mitkä ovat ne asiat, jotka ovat orjuuttaneet tai edelleen orjuuttavat sinua? Pysähdy hetkeksi ja anna niiden palautua mieleesi. Ne voivat olla pieniä asioita tai suorastaan elämän ja kuoleman kokoisia asioita. Pysähdy, ota aikaa ja puhu niistä Vapauttajalle, Kristukselle. Kuuntele, mitä hän vastaa sinulle.

Elämässä voi tapahtua suuria asioita. Puhuessaan kristityn vapaudesta Paavali uskoi suuriin muutoksiin. Hän sanoutui irti oman kansansa vuosituhantisesta perinteestä, ympärileikkauksesta. Hän näyttää asettuvan vastustamaan Jeesuksen veljeä Jaakobia ja ainakin osasta Jerusalemin vaikutusvaltaisista kristityistä. Ei olla varmoja, voittiko hän galatalaiset pakanakristityt puolelleen, mutta hän voitti enemmän – kristinuskon pakanoille.

Kirkossa on uskallettava uskoa, uskallettava ottaa vastaan vapaus ja astua uuteen aikaan. Kaikki eivät siitä pidä. Myös yksityisinä henkilöinä saat uskoa samoin. Lopputulosta et näe heti, mutta muutos voi olla suurempi kuin jaksoit uskoa.

Kristuksessa Jeesuksessa moni ihmisen järkähtämättömänä ja muuttumattomana pitämä asia muuttuukin yhdentekeväksi. Vapaus ei ole yhdentekevä. Mihin sinä haluat käyttää vapauttasi? Vapautesi on vapautta johonkin. Mihin palveluun tai tehtävään haluat käyttää vapautettua elämääsi? Kuuntele vielä, mihin Vapahtaja sinua kutsuu.

 

Teksti: Martti Asikainen