Suomen Pipliaseuran toiminnanjohtajaksi Petri Merenlahti

Silmälasipäinen mies pinkillä taustalla

TIEDOTE 9.12.2022
Suomen Pipliaseura

Teologian tohtori Petri Merenlahti, 56, on valittu Suomen Pipliaseuran uudeksi toiminnanjohtajaksi 1.6.2023 alkaen. Merenlahti siirtyy Pipliaseuraan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan teologisen erityisavustajan tehtävästä, jossa hän on vastannut mm. arkkipiispan viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista.

Merenlahti on toiminut ennen erityisavustajan tehtävää Kirkon ulkomaanavun johtavana teologisena asiantuntijana sekä Kirkon ulkomaanavun kirkollisen työn päällikkönä vastaten mm. seurakuntayhteyksistä ja vapaaehtoisverkostoista. Helsingin yliopistosta hänellä on monipuolisesti kokemusta tutkimuksesta, opetuksesta ja hallinnosta. Hän on myös monipuolinen kirjoittaja ja palkittu tietokirjailija. Merenlahti vihittiin papiksi vuonna 2009.

– Olen tyytyväinen saadessamme Petri Merenlahden Suomen Pipliaseuran toiminnanjohtajaksi. Järjestötyön kokemuksensa, verkostojensa ja raamatuntutkijataustansa pohjalta hänellä on hyvät edellytykset luotsata Pipliaseuraa strategiamme mukaisesti vielä nykyistäkin merkittävämmäksi kirkkojen palvelujärjestöksi ja Raamatun käytön asiantuntijaksi, sanoo Pipliaseuran hallituksen puheenjohtaja, piispa Jukka Keskitalo.

– Tuntuu hienolta, kun pääsee tällaiseen joukkueeseen. Seura on historiallinen edelläkävijä: Jumalan sanaa ja lukuharrastusta ihmisläheisesti jo Napoleonin ajoista alkaen. Tänäänkin Pipliaseura on kehityksen eturintamassa. Uudet käännökset tuovat Raamatun digiaikaan, ja ihmiset ympäri maailmaa oppivat lukemaan omalla kielellään. Tämän joukkueen pelipaidasta voi olla ylpeä. Puen sen päälleni mielelläni, sanoo Petri Merenlahti.

Suomen Pipliaseura toimii maailmanlaajuisesti osana Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) verkostoa 240 maassa tai alueella. Suomen tukeman työn painopiste on Afrikassa; kaikkiaan kansainvälisen työn suora tuki ulottuu 19 maahan. Hanketuesta raamatunkäännöstyön osuus on 37 % ja lukutaitotyön osuus 33 %. Pipliaseura saa lukutaitotyöhön Suomen ulkoministeriön hanketukea.

Tulevina vuosina Pipliaseuran toiminnassa korostuu digitaalisuus sekä käännöstyö myös kotimaassa. Vuoteen 2028 mennessä käännetään suomeksi Vanha testamentti, joka on jatkoa kaksi vuotta sitten julkaistulle Uusi testamentti 2020 -käännökselle.

– Raamatun tutkimuksesta tohtorin tutkinnon suorittaneella Petri Merenlahdella on osaamista tähän, samoin kuin varainhankintaa tehneenä myös tavoitella Pipliaseuran saaman tuen kasvua, toteaa piispa Keskitalo.

Pipliaseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja TT Markku Kotila jatkaa seuran palveluksessa erityistehtävissä vuoden 2023 loppuun asti, jolloin hän jää eläkkeelle.

LISÄTIETOJA

Jukka Keskitalo, Suomen Pipliaseuran hallituksen puheenjohtaja, piispa, jukka.keskitalo(at)evl.fi
tai erityisavustajan Pekka Mustakallion kautta, pekka.mustakallio(at)evl.fi, puh. 040 749 0115

Markku Kotila, Suomen Pipliaseuran toiminnanjohtaja, markku.kotila(at)piplia.fi, puh. 040 505 7989

Petri Merenlahti, petri.merenlahti(at)evl.fi, puh. 040 142 5299

www.piplia.fi

Suomen Pipliaseura tekee raamatunkäännös- ja lukutaitotyötä, parantaa syrjäytettyjen asemaa sekä herättää mielenkiintoa sanaa kohtaan. Pipliaseura toimii maailmanlaajuisesti osana Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) verkostoa 240 maassa tai alueella, joissa työtä tekevät paikalliset työntekijät. Pipliaseura on ekumeeninen toimija ja Suomessa myös maan johtava raamatunkustantaja. Pipliaseura on perustettu vuonna 1812.