Kohderyhmä

Aikuiset, rippikoulu- ja nuorisotyö

Käyttötilanne

Hartaus

Kesto

30-45 min

Teema

Rauha ja sovinto, usko, toivo

Tavoite:

Tämän hartauden myötä pysähdytään rauhan teemojen äärelle kynttiläpolulla.

Tarvikkeet:

Huom! Työskentelyn ohjeistuksen ja kaikki tarvittavat materiaalit löydät kootusti tulostettavina PDF-dokumentteina tämän sivun lopusta.

  • 5–10 kpl esim. erivärisille pahveille liimattuja raamatunlauseita rauhasta (Jos polku toteutetaan ulkona, kortit kannattaa laittaa muovitaskuun tai laminoida)
  • 5–10 kpl lasipurkkia tai lyhtyä, joihin tuikkukynttilä palamaan (Asetetaan kunkin raamatunlauseen lähelle)
  • Kori, kyniä, paperia (Mahdollisuus kirjoittaa esirukous)
  • Mikäli toteutetaan sisällä, kaiutin ja rauhallista musiikkia
  • Virsikirja tai mahdolliset virret tulostettuina tai muuten näkyvillä osallistujille
  • Tämän työskentelyohjeen PDF

Työskentelyn kulku

1. Aloitus (2 min)

Toivota osallistujat tervetulleiksi. Kerro, että tämän hartauden aikana pysähdytään pohtimaan rauhaa kulkemalla kynttiläpolkua pitkin.

2. Virittäytyminen (5 min)

Voitte aloittaa rukoilemalla tai/ja laulamalla esimerkiksi jonkin seuraavasti virsistä: 918 Rauhan Herra, 600 Hyvyyden voiman, 923 Silmäni aukaise.

3. Työskentely (20–30 min)

Ohjaa osallistujat kynttiläpolulle:

Lähdetään kulkemaan omassa rauhallisessa tahdissa kynttiläpolkua sisällä (tai ulkona). Ohjaaja laittaa soimaan rauhallista taustamusiikkia. Pyydä osallistujia myös kirjoittamaan oma esirukous ja jättämään se yhteiseen koriin. Esirukoukseen ei tarvitse kirjoittaa omaa nimeä.

Kun kaikki ovat kiertäneet polun ja kirjoittaneet esirukouksensa, palataan yhteiseen rinkiin.

Kynttiläpolun jälkeen on raamatunluku:

Rauha on Raamatun keskeisiä lupauksia. Rauha-sana esiintyy Raamatussa yli 300 kertaa. Raamatullisessa kielenkäytössä rauha, shalom, ei merkitse vain sodan tai väkivallan poissaoloa. Se tarkoittaa kokonaisvaltaista eheyttä, hyvinvointia, turvallisuutta ja mielenrauhaa.

Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27).

Anna osallistujille hetki hiljaiseen mietiskelyyn.

Rukous:

Rukoilkaa myös osanottajien jättämien esirukousten puolesta. Huom! Mikäli esirukouksissa on nimiä, niitä ei mainita. Mikäli rukouksia on paljon, ohjaaja valitsee muutaman.

”Jumala Isämme, rukoilemme sinua. Rukoilemme rauhaa tähän maailmaan, rukoilemme rauhaa Lähi-itään, rukoilemme rauhaa Eurooppaan, rukoilemme rauhaa omaan kotimaahamme. Kuule meitä.

Jeesus Vapahtajamme, rukoilemme sinua. Anna anteeksi väärät sanamme ja tekomme, kaiken, millä olemme rikkoneet rauhaa suhteessa toiseen ihmiseen. Tuo rauhasi tyynnyttämään levottomuutemme. Kuule meitä.

Rukoilemme jätettyjen esirukousten puolesta…

Herra, kuule kaikki nämä rukoukset, jotka luettiin ja kuule jokainen kirjoitettu tai sydämessä huokaistu rukous. Anna luottamus sinuun ja sinun mahdollisuuksiisi. Kuule meitä.”

Rukoilkaa vielä Isä meidän -rukous yhdessä.

Siunatkoon meitä kaikkivaltias ja armollinen Jumala, Isä, Poika ja Pyhä Henki. (+)

4. Päätös (5 min)

Laulakaa yhdessä esimerkiksi virsi 979 Tulkoon tie sinua vastaan. Kiitä osallistujia ja päätä hartaus seuraavin sanoin:

Lähtekää rauhassa ja palvelkaa Jumalaa ja toinen toistanne iloiten. Rauhan Jumala kulkekoon teidän kanssanne nyt ja aina. Aamen.

Tästä löydät kootusti kaikki työskentelyn materiaalit