Ei mikään Via Dolorosa – Agricola-kävelyllä Tommi Läntinen kanssa 

Agricola-kävely on Pipliaseuran aloittama pyhiinvaellus lukutaidon puolesta. Reitti kulkee Pernajasta Turkuun, mutta kävelylle voi lähteä myös omatoimisesti. Agricola-kortit tuovat raamatunjakeet matkakumppaneiksi: tavallinen lenkki muuttuu pyhiinkävelyksi! Pyysimme muusikko ja lauluntekijä Tommi Läntisen mukaan Agricola-kävelylle. 

VAPAUS  

Ensimmäistä kertaa pyhiinkävelyllä oleva muusikko pohtii kortista paljastuvaa sanaa. Tuuli yltyy ja hän vetää huppua syvemmälle korvien yli. ”Polkupyörä! Kun ajaa pitkin Haukilahden rantaa, kypärä päässä ja eväänä karjalanpiirakka. Vapaus on pienissä asioissa.”  

YKSINKERTAISUUS 

Pipon alta pilkistävät punaiset hiukset välkehtivät auringossa. ”Yksinkertaisuus on koko ajan tärkeämpää. Ettei elämä olisi pelkkää elämänhallintaa. Varsinkin silloin, kun arki menee syystä tai toisesta rikki, niin tajuaa, miten tavallinen elämä on hyvää.” Katseesta näkyy, että mies tietää, mistä puhuu. 

HILJAISUUS 

”Olen ollut taakkojen alla. Pääsin ylös raittiuden armon kautta.” Läntinen kertoo. Teema saa hänet pohtimaan Jumalan tahtoa. Hiljaisuus on Jumalan tahdon hyväksyntää: nyt kävi näin. Sitruunaperhonen lentää ohitsemme ja laskeutuu valkovuokkojen metsään. “Kuinka kauan perhosen elämä kestää?” Läntinen kysyy. 

HUOLETTOMUUS 

”Joku suurempi tätä kaikkea johtaa. Mutta siinä on ollut opettelemista, ettei itse hallitse kaikkea ja myöntää, ettei kaikki olekaan omissa käsissä.” Jossain korkealla päidemme yllä kuusen oksa katkeaa. ”Henget puhuu”, Läntinen kommentoi pilke silmäkulmassa.   

KIIREETTÖMYYS 

Kiireettömyys on keikkailevalla muusikolle harvinaista, mutta luonto on paikka, jossa stressi hellittää. ”Lämmin kallio ja avoin taivas. Siitä tulee olo, että on oikeassa paikassa.” Läntinen myöntää myös nauttivansa ”säpinästä”, jossa aika häviää, kuten esimerkiksi uuden musiikin tekeminen hyvässä porukassa. 

HENGELLISYYS 

”Uskon korkeampaan voimaan, jota nimitän Jumalaksi tai rukoillessa Taivaan isäksi.” Läntinen kertoo, että nyt 62-vuotiaana hänellä on parhaassa tasapainossa fyysisyys, hengellisyys ja henkisyys. Puheissa hengellisyys ja musiikki sulautuvat yhteen. ”Musiikki on korkeamman voiman puhetta. Sitä kautta saan yhteyden Jumalaan ja Hän minuun.” 

JAKAMINEN 

Agricolan askelissa kun ollaan, keskustelu kääntyy lukutaitoon. ”Lukutaito on kuin sokea saa näön. Se antaa mahdollisuuksia tiedon jakamiselle ja uusille unelmille.” Myös Ukrainan tilanne on mielen päällä. ”Jos ei osaa lukea, voi olla valtaa pitävien vietävissä. Lukutaitotyö on rauhan työtä.”

Osallistu yhteisiin tai omatoimisiin Agricola-kävelyihin: www.agricola.fi Ostamalla Agricola-kortit tuet Pipliaseuran Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa. Kortit tilattavissa Pipliakaupasta: www.pipliakauppa.fi  

 

Teksti ja kuvat: Hanna Paavilainen