Etiopian xamtangat saivat Uuden testamentin

Huhtikuun kuudes päivä 2019 oli Pohjois-Etiopiassa asuvalle xamtanga-yhteisölle suuri juhlapäivä, sillä he saivat ensimmäistä kertaa lukea ja kuulla Raamattua omalla äidinkielellään. Sokotan opettajankoulutuslaitoksen juhlasali oli ääriä myöten täynnä iloisia juhlijoita. Noin tuhannen juhlijan lisäksi oli Suomesta saapunut Pipliaseuran hallituksen varapuheenjohtaja isä Timo Mäkirinta ja kansainvälisen työn johtaja Richard Brewis. Juhlan kunniavieras oli paikallisen ortodoksisen kirkon piispa Barnabas.

Kuuden kilometrin päässä Sokotan kaupungista on kalliokirkko, joka on perimätiedon mukaan rakennettu 500-luvulla. Alueella on ollut kristittyjä ainakin siitä lähtien. Xamtangan kansa asuu Amharan kielialueella, amharan kieli on Etiopian valtiohallinnollinen kieli. Silti xamtangat ovat säilyttäneet oman kielensä ja kulttuurinsa nykypäivään saakka.

Raamattu sai aplodit

Raamatun käyttöönottojuhla on aina vaikuttava tapahtuma, etenkin kun on kyse ensimmäisestä julkaisusta kielellä, jolla ei ole aikaisemmin ollut pyhiä kirjoituksia. Juhlan alkuosassa piispa Barnabas ja hänen avustajansa vastaanottivat kirjat arvokkaasti. Piispa siunasi kirjat kirkon ja kansan käyttöön. Välittömästi sen jälkeen luettiin ääneen kohta Luukkaan evankeliumista ensimmäistä kertaa julkisesti. Juhlakansa reagoi kuulemaansa raikkain aplodein. Hieman myöhemmin juhlassa käännös otettiin virallisesti käyttöön digitaalisessa muodossa ja ääniraamattuna.

Xamtangan runollinen kulttuuri on erittäin rikas, mistä juhlassa kuultiin loistavia esimerkkejä. Xamtanganinkieliset papit ovat kielen runollisen ilmaisutaidon taitureita. Kansa suorastaan hurrasi, kun papit toisensa jälkeen spontaanisti ja innostuneesti lausuivat runojaan. Esityksen aikana kuulijat nousivat lavalle ja palkitsivat lyyrikkoja työntämällä seteleitä heidän viittojensa laskoksiin.

Siunaamisseremonian jälkeen ryhmä pappeja esitti tanssin rumpujen tahdittamana. Myös nuorisokuoro esiintyi, jonka jälkeen pidettiin kiitos- ja onnittelupuheet. Sitten koitti odotettu hetki – Etiopian Pipliaseuran työntekijät jakoivat odottavalle yleisölle Uudet testamentit. Jokaiselle läsnäolijalle riitti oma Raamattunsa. Juhlapäivän päätyttyä oli mielenpainuva näky, kun tien varrella käveli pitkänä nauhana satoja xamtangoja kotiinsa Raamattu kainalossa.

Seuraavaksi alkaa lukutaitotyö

Xamtanga-kansan aikuisten lukutaito on hyvin alhainen. Kun raamatunkäännöstyö oli loppusuoralla, Suomen ja Etiopian Pipliaseurat aloittivat lukutaitoprojektin, joka tarjoaa aikuisille mahdollisuuden oppia lukemaan ja kirjoittamaan. On ollut ilahduttavaa nähdä, kuinka erityisesti alueen naiset ovat tarttuneet kirjaan ja kynään. Ortodoksinen kirkko on myös vahvasti tukenut projektia ja moni maaseudun pappi toimii lukutaitoryhmän opettajana. Lukutaitotyö jatkuu, sillä tarve ja kysyntä on valtava.

  • Xamtangan kielen puhujia on noin 225 000
  • Xamtangat asuvat Amharan ja Tigrayn maakunnissa Pohjois-Etiopiassa lähellä Eritrean rajaa
  • Sokota on alueen hallinnollinen keskus
  • Toimeentulo on niukkaa kuivassa ilmastossa
  • Enemmistö kansasta elää viljelemällä hirssiä ja kasvattamalla vuohia
  • Alueen asukkaista 99 % kuuluu Etiopian ortodoksiseen kirkkoon
  • Etiopiassa ortodoksikristittyjä on noin puolet väestöstä eli 50 miljoonaa

Teksti: Richard Brewis

Lahjoita lukutaito Etiopian vähemmistökielelle