Hyvä testamentti jää elämään

HT-logo_vaaka

Kansalaisjärjestöjen Hyvä testamentti -kampanja haastaa suomalaisia asennemuutokseen. Kampanja kannustaa ihmisiä päättämään elinaikanaan, mihin tarkoitukseen haluaa ohjata omaa omaisuuttaan kuolemansa jälkeen. Testamentilla voi varmistaa itselle tärkeän asian tukemisen.

Kampanja muistuttaa, että testamentti on oman omaisuuden hyödyntämisen aktiivista suunnittelua. Testamentin voi tehdä iältään nuorikin täysi-ikäinen ihminen. Testamenttilahjoituksen ei myöskään tarvitse olla suuri. Itselle tärkeään kohteeseen voi ohjata juuri sen verran, kuin itse näkee hyväksi ja oikeudenmukaiseksi.

Suomen Pipliaseura on mukana kampanjassa kolmentoista muun kansalaisjärjestön kanssa.

Tietoa sivustolta – myös lakiasiantuntija vastaa

”Testamentin tekemiseen liittyy paljon myyttejä ja moni kokee, ettei saa asiasta riittävästi tietoa. Hyvä testamentti -kampanjan tavoitteena on tiedon lisääminen sekä asennemuutos”, kertoo kampanjan koordinaattori Pia Tornikoski.

Kampanjasivustolla www.hyvatestamentti.fi voi tutustua testamenttimahdollisuuksiin sekä kampanjassa mukana oleviin kansalaisjärjestöihin. Lisäksi sivuston kautta voi kysyä suoraan neuvoa kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeffiltä.

Katso video:

Suomessa testamentteja voisi tehdä enemmän

Arvioiden mukaan suomalaisista noin 10 % on tehnyt testamentin. Vuosittain Suomessa tehdään noin 15 000 testamenttia. Vastaavasti ruotsalaisista joka viides on laatinut testamentin.

Vain lapsilla ja lähisukulaisilla on lainsäädöllinen mahdollisuus perintöön. Olipa henkilöllä perhettä tai ei, kaikissa tapauksissa ihminen voi itse päättää omaisuutensa jakamisesta tarkemmin testamentilla. Omaisuutensa voi testamentata joko osaksi tai kokonaan jollekin henkilölle tai taholle. Testamentatusta omaisuudestaan voi nauttia aina viime hetkiin saakka, sillä testamentattu omaisuus siirtyy sen saajalle vasta nykyisen omistajan kuoltua.

Taloustutkimuksen vuoden 2014 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaisista joka kolmas lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, mutta vain yksi prosentti näkee testamenttauksen järjestölle mieluisana vaihtoehtona. Tietoa lisäämällä ja asiaan havahtumalla suomalaisia kannustetaan nyt suunnittelemaan testamenttia ja muistamaan vaihtoehtona myös hyväntekeväisyysjärjestöt.

Kampanjassa on mukana Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäseniä: Amnesty International, Kirkon Ulkomaanapu, Kuurojen Liitto, Patmos Lähetyssäätiö, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Solidaarisuus, Suomen Lähetyseura, Suomen Merimieskirkko, Suomen Pipliaseura, Suomen Sydänliitto, World Vision ja WWF (Maailman luonnonsäätiö).

Lisätietoja

Pia Tornikoski, Hyvä testamentti -kampanjan koordinaattori, puh. 040 596 3763.
Kampanjasivusto: www.hyvatestamentti.fi
Testamenttilahjoitus Pipliaseuralle