"Jumalan sana ei tyhjänä palaa" - haastattelussa uusi toiminnanjohtaja Petri Merenlahti

Mies pöydän ääressä katsoo kameraan

– Mitä enemmän perehdyn Piplian työhön, sitä enemmän vahvistuu ajatus, että Piplia on avaintoimija, jolla on asiat hyvällä mallilla ja eteenpäin katsova työnäky, Petri Merenlahti kuvailee uutta työmaatansa. Hän aloitti kesäkuun alussa Piplian toiminnanjohtajana. 

Toiminnanjohtajan työssä kiteytyvät juuri ne asiat, joihin Merenlahti tuntee paloa. 

– Olen alun perin raamattutieteilijä. Väittelin tohtoriksi Uuden testamentin eksegetiikasta. Yliopistolla tutkin 15 vuoden ajan Raamatun tulkintaa ja käyttöä. Lisäksi minulla on kokemusta kehitysyhteistyöstä, kansainvälisistä järjestöistä, seurakuntayhteyksistä ja viestinnästä. Viimeiset seitsemän vuotta työskentelin arkkipiispan erityisavustajana. 

Uusi työ vie myös maailmalle  

– Yhtyneet Raamattuseurat ja niiden tukijat ovat kuin perhe, jolla on jäseniä joka puolella. Perheen kesken on hyvä pitää yhteyttä. Merenlahti kertoo. – Yhdessä palvelemme kirkkoja, seurakuntalaisia ja kaikkia ihmisiä, jotka lukevat Raamattua. Siinä auttaa, kun on osa isoa kansainvälistä liikettä: on leveät hartiat ja kyky toimia erilaisissa ja muuttuvissa olosuhteissa.   

Ekumeenisuus on myös asia, jota Merenlahti arvostaa Piplian toiminnassa. 

– Se kertoo, millainen yhdistävä voima Pipliaseura on. Esimerkiksi Raamatun käännöstyöllä palvelemme laajaa ja moninaista kristittyjen joukkoa. Sellaista työtä ei tehdä oma ego edellä vaan muita ihmisiä varten, jotta he voivat lukea omaa Raamattua omalla kielellään ja saada siitä mahdollisimman paljon irti.   

Psalmien käännöstyötä suomeksi Merenlahti seuraa inspiroituneena, onhan hän itsekin julkaissut kaksi runokirjaa. 

– Psalmeissa on elämän ja tunteiden koko kirjo. Psalmit ovat kasvukirjallisuutta, joka kertoo samaistuttavalla tavalla ilosta ja surusta, hädästä ja kiitollisuudesta.  

Työ ja vapaa-aika tasapainossa 

– Välillä on hyvä hakeutua sellaisten asioiden pariin, joissa ei varmasti tee mitään hyödyllistä. Vapaa-ajalla on arvo sinänsä, Merenlahti muistuttaa itseään. – Opettelen liikkumaan säännöllisesti. Meillä on koira, Morgan, joka varmistaa, että välillä on pakko lähteä ulos. Puolison kanssa liikumme paljon luonnossa. 

Innostus uuteen työhön näkyy suupielissä ja tuikkeena silmälasien takana.  

– Tämä uusi työ on minulle iso ilo. Raamattu on kulttuurin aarreaitta, ja sen sanomalla on loputon kyky uudistaa yksilön ja yhteisön elämää. Jumalan sana ei tyhjänä palaa. 

 

Lue myös

Jumala ei nukahtele

Psalmi 121 on tunnettu matkapsalmi, jossa kuvataan kattavasti Jumalan antamaa varjelua ja suojelua. Kun lyhyttä psalmia tutkii syvemmälle, tulee esille…