Katsokaa minua nyt! Lukutaito toi ilon takaisin elämään

Kuvittele, että edessäsi on lukittu ovi. Siitä kulkee ihmisiä, joilla on avaimet. Oven takana aukeaa avara maailma, jossa on mahdollisuuksia oppia, harjoittaa ammattia ja saavuttaa hyvinvointia. Sinulla vaan ei ole avaimia, koska et ole päässyt kouluun, et ole oppinut lukemaan.

773 miljoonaa aikuista seisoo nytkin ovella, kokien äärimmäistä köyhyyttä, osattomuutta ja häpeää. Me Pipliaseurassa jaamme lukutaidon avaimia 20 000 naiselle Afrikassa, viidessä Afrikan maassa. Wini, jonka tarinaa kerroimme jo vuonna 2019, on oppinut lukemaan ja haluamme kertoa, mitä hänelle nyt kuuluu. Hän on yksi tuhansista, joilla on kädessään nämä tärkeät avaimet.

”Minä luen ja kirjoitan”

Winfrida ”Wini” Magawa on 25-vuotias kahden lapsen äiti Tansaniasta. Wini oli lapsuuden perheestään ainoa, joka ei päässyt koskaan kouluun. Luku- ja kirjoitustaidon hän oppi vasta aikuisena, Pipliaseuran lukutaitokurssilla.

– Luku- ja kirjoitustaidottomana aikuisena tunsin häpeää.  En oikein voinut osallistua kyläyhteisömme ja seurakuntamme toimintoihin, Wini muistelee.

Ilo palasi elämääni

Puoli vuotta kestäneen lukutaitoluokan jälkeen Wini pystyi avaamaan pienen vihannespuodin. Nyt hänellä on elinkeino, josta perhe saa lisätuloja.

– Katsokaa minua nyt! Minä luen ja kirjoitan. Pikku kauppani on menestynyt, Wini iloitsee.

Vielä suurempi ilonaihe on tunne siitä, että on osa yhteisöä. Wini voi nyt myös tukea lapsiaan koulunkäynnissä ja lukea heidän terveyteensä liittyviä asioita.

– Kiitän Jumalaa Tansanian Pipliaseuran lukutaitoryhmästä kylässäni. Lukutaitokurssin myötä ilo palasi elämääni. Pystyn nyt lukemaan myös Raamattua ja muita kirjoja seurakunnassamme.

Wini ottaa lukutaitokurssin oppikirjan ja kertomuskirjat aina mukaan puotiinsa.

– Olen iloinen, että Pipliaseura aloittaa lisälukutaitoryhmiä peruskurssin käynneille. Aion liittyä sellaiseen. Toivon, että osallistumiseni rohkaisee muitakin naisia mukaan opiskelemaan lukutaitoa omaksi, perheensä, kirkkonsa ja koko yhteisönsä hyväksi.

Lahjoita lukutaito

Katso Winin tarina: Ainoa, joka ei päässyt kouluun YouTubesta.

Agricola.fi: Kävele, leivo ja lahjoita lukutaito

 

LUKUTAITOA NAISILLE AFRIKASSA –ohjelma on Pipliaseuran hanke, jossa 20 000 naista oppii lukemaan viidessä Afrikan maassa: Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa.