Piispa Keskitalo: Siniristilippu liehuu rauhan, yhteenkuuluvaisuuden ja kiitollisuuden symbolin

Piispa Jukka Keskitalo

Oulun hiippakunnan piispa ja Suomen Pipliaseuran hallituksen puheenjohtaja Jukka Keskitalo saarnasi 6.12.2023 itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa.

Saarnassaan piispa Keskitalo nosti kiitoksen ja kiitollisuuden, jotka usein arjessa unohdamme. Hän muistutti, että tarvitsemme myös armoa.

”Tänään, itsenäisyyspäivänä, siniristilippujen liehuessa Saamenmaalta Hankoniemelle asti, tiedostamme, että meillä on paljon aihetta kiittää. Saamme olla kiitollisia vahvasta demokraattisesta oikeusvaltiostamme. Saamme olla kiitollisia siitä, ettei kouluun pääseminen ole Suomessa kiinni vanhempien varallisuudesta. Saamme olla kiitollisia myös vähäisestä korruptiosta maassamme.”

”Voisiko kiitollisuus kaikesta meillä olevasta hyvästä kirkastua vielä enemmän, kun katsomme niitä maailmalla riehuvien sotien ja rajoillemme vyöryvien kriisien taustaa vasten?” piispa Keskitalo kysyy.

Hän sanoi saarnassaan myös, että kaiken keskellä tarvitsemme kuitenkin armoa:

”Luulen, että moni meistä on saanut itsensä kiinni aivan joistakin muista asenteista kuin toinen toistemme palvelemisesta ja toistemme kunnioittamisesta. Kun tämän tajuamme ja itsellemme tunnustamme, ymmärrämme myös tarvitsevamme jotakin meiltä puuttuvaa. Tarvitsemme armoa.”

Meille kaikille Jeesus tuntuu tänään sanovan: Älkää olko niin kiinnostuneita siitä, kuka teistä on suurin ja tärkein. Vaan, ”joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja”.

Keskitalo viittasi myös apostoli Paavalin Uuden testamentin tekstiin: ”Olkoon rakkautenne vilpitöntä. Vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä. Osoittakaa toisillenne lämmintä veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toisianne.”

Keskitalo totesi, että aina emme hyvistäkään pyrkimyksistä huolimatta yllä näihin ihanteellisiin tavoitteisiin ja samalla lohdutti:

”Onneksi armoa on tarjolla. Eikä ainoastaan pieninä annoksina ja kitsastellen, vaan runsain mitoin. Eikä Jumalan armo ole tarjolla vain juhlapäivinä. Totisinta totta on se mitä lauletaan tutussa aamuvirressä: ”Joka aamu on armo uus”.

Saarnansa lopussa piispa Keskitalo kuvasi Suomen lipun tärkeää merkitystä kahden esimerkin avulla. Toisessa Suomen lippu viesti helpotusta ja kiitollisuutta säilyneestä itsenäisyydestä kolmen valtakunnan rajalla kevättalvella 1945. Toisessa näkymässä liput liehuvat Suomen koripallomaajoukkueen katsomossa, jossa ne viestivät siitä, että tässä maassa erilaisista taustoista ponnistavat ihmiset voivat työskennellä yhteisten päämäärien hyväksi.

”Meillä on hyvä isänmaa, josta saamme olla kiitollisia. Meillä on hyvä isänmaa, jonka tulevaisuuden hyväksi saamme jokainen työskennellä omalla paikallamme. Meillä on hyvä isänmaa, jonka puolesta tänäänkin virren sanoin rukoilimme: ”Siunaa ja varjele meitä, korkein kädelläs. Kaitse ain kansamme teitä vyöttäen voimalla meitä heikkoja edessäs”.

Saarnateksti on myös luettavissa piispa Keskitalon kotisivuilta.

Ekumeeninen juhlajumalanpalvelus on katsottavissa ja kuunneltavissa Yle Areenassa.

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin 3,6 miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Lue myös

Jumala ei nukahtele

Psalmi 121 on tunnettu matkapsalmi, jossa kuvataan kattavasti Jumalan antamaa varjelua ja suojelua. Kun lyhyttä psalmia tutkii syvemmälle, tulee esille…