Pyhiinvaelluskeskus aukeaa Turun tuomiokirkon Pormestarin kappeliin

Kesän ajaksi Turun tuomiokirkon Pormestarin kappeliin rakennettu pop-up-pyhiinvaelluskeskus aukeaa kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Pyhiinvaelluskeskuksen avaavat Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ja Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola pienen joukon läsnä ollessa. Kokoontumisrajoitusten vuoksi isommille avajaisjuhlille etsitään vaihtoehtoista päivää kesän edetessä.

Kesäksi Turun tuomiokirkon yksi kappeleista, Pormestarin kuori, muuntuu pop-up-pyhiinvaelluskeskukseksi. Keskukseen kootaan monipuolisesti tietoa pyhiinvaelluksesta, suomalaisista reiteistä ja palveluista reittien varrella. Sinne voi tulla viipymään ja viihtymään yhdessä tai yksin. Se toimii myös henkilökohtaisen hiljentymisen paikkana. Tapahtumia ja tilaisuuksia tuotetaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Tuomiokirkon kivijalan Domcafé toimii kahvilayhteistyössä ja isompaan nälkään syötävää löytyy muun muassa Kirkkopuiston terassin ravintoloista.

– Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus on tärkeä avaus. Sillä liitytään Euroopan muiden pyhiinvaelluskeskusten verkostoon. Myös matkailun trendit, kestävä ja kohtuullinen matkailu, toteutuvat pyhiinvaelluksella, Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen toteaa.

Kesän pop-up-keskuksessa kartutetaan kokemusta ja kerätään tietoa, joiden avulla luodaan Turkuun Suomen ensimmäinen pysyvä pyhiinvaelluskeskus. Työtä sen hyväksi tehdään Turun kaupungin ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon yhteistyöhankkeessa laajan yhteistyöverkoston kanssa.

– Pyhiinvaellus tarjoaa elämyksiä erilaisille kohderyhmille. Perinteisen henkisen matkan lisäksi pyhiinvaellukselle voi houkutella reitin tarjoamat tarinat, kohteiden kulttuurihistoria tai vaikka luonnossa liikkuminen ja reittien upeat maisemat. Pop-up-keskus palvelee kaikkia näitä asiakkaita ovat he sitten alueen asukkaita tai matkailijoita, Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola jatkaa.

Keskuksesta löytyy monipuolisesti tietoa pyhiinvaelluksesta, suomalaisista pyhiinvaellusreiteistä ja palveluista reittien varrella. Keskuksen pienestä puodista voi ostaa muutamia käsitöitä ja pyhiinvaellustuotteita.

Agricola-kävely suuntaa Turkuun

Turkua kohti matkaa myös Pipliaseuran oma pyhiinvaellus, Agricola-kävely. Suomen kirjakielen isä Mikael Agricola toimi Turun piispana viimeiset elinvuotensa. Seuraava Agricola-kävelyn kävelytapahtuma on 12.6. Karjaa-Tenhola-välillä, ja Turkuun saavutaan 19.9., jolloin Turun tuomiokirkossa järjestetään kaikille avoin hetkipalvelus.

Omatoimivaeltajia varten Agricola-kävelyn reitti piirretään myös Google Mapsiin. Reittikuvaukset tänä vuonna kävellyistä osuuksista ilmestyvät agricola.fi-sivustolle kesäkuun aikana. Kävelyn hengelliseksi tueksi Pipliaseura on tehnyt Pyhiinvaelluskortit.

Lue lisää:

www.agricola.fi

Agricola-kävely