Blogi: Digiähkyyn tepsii nyrkkipyykki ja Jeesuksen ies

Lavuaari lorisee vähitellen tyhjäksi viimeisestä huuhteluvedestä. Ripustan sukat kuivumaan hotellin kylpyhuoneen narulle. Pyykkiä piti pestä, sillä päivät ovat olleet hikisiä. Viimeiset viisi päivää ovat kuluneet nairobilaisessa hotellissa julkaisutoiminnan ja digitaalisen kehittämisen äärellä. Kun keynotespiikkeri kysyy, kuinka moni salissa olevista käyttää WhatsAppia, lähes jokaisen, yli 70 eri maasta tulevan pipliaseuralaisen käsi nousee.

Digitalisaatio koskettaa kaikkia sekä yksilöinä että yhteisöinä. Oma luurini raportoi häiritsevänsä minua keskimäärin kuusi kertaa tunnissa. Työelämässäkään ei ole hiljaista.

Oma luurini raportoi häiritsevänsä minua keskimäärin kuusi kertaa tunnissa. Työelämässäkään ei ole hiljaista.

Rakennamme raamatunkertomusta virtuaalitodellisuuteen. Jakelemme 11 raamatunkäännöstä Piplia-sovelluksessa. Tuomme ääniraamatut verkkoalustalle. Suunnittelemme digitaalista kohtaamispolkua rippikoululaisille. Uudistamme verkkosivujamme. Raamatunkääntäjämme saavat pilvipalvelun välityksellä käännöstyöstään palautetta. Lähetämme seurakunnille muistitikkuja, joissa on videoita ja muuta materiaalia hankkeistamme. Kaikki tämä pelkästään Suomen Pipliaseurassa.

Digitalisaation kääntöpuolena on, että pieni ihminen hukkuu asioiden paljouden ja nopean kehityksen keskelle. Aivomme väsyvät jatkuvasta viestitulvasta. Vuorovaikutusta on enemmän, mutta se on usein pinnallisempaa ja tavoittaa meidät silloinkin, kun olisi tarve keskittyä.

Digitalisaation kääntöpuolena on, että pieni ihminen hukkuu asioiden paljouden ja nopean kehityksen keskelle.

Nyrkkipyykin jälkeen huomaan, että ajatukseni ovat kirkastuneet. Yksinkertaiseen asiaan keskittyminen on nannaa digikohinaan väsyneille aivoille. Yksinkertaisuudessa voi olla jotain pyhää.

Pesuveden loristessa mieleeni tulevat Jeesuksen sanat: ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt.” (Matt. 11:28-30)

Sanat, jotka lausuttiin kalastajille, maanviljelijöille ovat digi-ikeen kiskojalle vähintään yhtä tärkeä kutsu työvälineen vaihtoon.

Ensi sunnuntai on laskiaissunnuntai ja sitä seuraava tuhkakeskiviikko aloittaa paastonajan. Voisiko paasto motivoida kiskomaan enemmän Jeesuksen iestä ja haastaa elämään hetken digihälyvapaata elämää?

Teksti: Antti Siukonen

Ps. Tänään 28.2. vietetään digioppimisen päivää. Opettelisitko sen kunniaksi tilaamaan Piplia-sovelluksesta #Rauha-lukuohjelman itsellesi? (Lataa Piplia-sovellus: Google Play | App Store)