Blogi: Sopivasti suvea ja Sanaa

Juhannus on meillä herttainen, kirkas taivas on sininen. Näin luvataan vanhan suomalaisen kansansävelen kesäversiossa. Taivaan kirkkaudesta ja lämmöstä olemme ainakin saaneet nauttia nyt kesäkuussa. Ja onhan se juhannuskin ihan ovella.

Juhannuksessa on mielestäni jotain erittäin suomalaista. Pitkät ja valoisat kesäyöt, yhdessäolo, hyvä ruoka ja sauna. Keskikesän juhla aloittaa monella loman tai joka tapauksessa ainakin kesän. Silloin saamme nauttia uusista perunoista, mansikoista ja muista ihanista luonnon antimista.

Niinhän juhannuksen sankari, Johannes Kastajakin teki: söi mitä luonnosta löysi, hunajaa ja hyönteisiä. Ja eli vaatimattomasti. Johannes oli siis edelläkävijä tässäkin suhteessa. Hänen tehtävänään oli julistaa Jeesuksen tulemista ja valmistaa näin tietä Jeesuksen aktiivisen työn alkamiselle.

Lisätietoa Johanneksesta löytyy kätevästi Raamattu.fi -sivulta tai Piplia-sovelluksesta. Kun kirjoitat hakukenttään sanat Johannes Kastaja, saat ruudulle yhdellä kertaa kaikki raamatunjakeet, joissa sanat esiintyvät. Matteuksen evankeliumista (Matt. 11:11) luemme myös, miten Jeesus arvosti Johannes Kastajaa. Hehän olivat sukulaisiakin. Taustatiedoista selviää lisäksi peruste Johanneksen lisänimelle.

Tänä kesänä voidaan toteuttaa rippileirejä enemmän kuin viime kesänä. Riparilaiset pääsevät leireillään tutustumaan Raamattuun niin perinteisessä muodossa kuin kännykän avulla. Siihen rohkaisen myös meitä aikuisia. Matkapuhelimessa Raamattu on aina mukana, ja voimaa antaviin jakeisiin on helppo palata missä vaan rohkaisua tarvitessaan. Iloitsen siitä, että korona-aika on saanut monet meistä entistä enemmän hakemaan lohtua Raamatun sanasta.

Piplia-sovelluksessa on nyt kuunneltavissa Luukkaan evankeliumi selkokielellä. Siihen kannattaa normilukutaitoisenkin tutustua ja saada uusia oivalluksia tutusta evankeliumista. Kreikankielinen alkuteksti on muokattu selkeään muotoon. Itse kuuntelin sitä kirjoitustöitä tehdessäni ja sain inspiraatiota tekstiini.

”Juhlan suurena päätöspäivänä Jeesus nousi puhumaan. Hän huusi kovalla äänellä: ”Jos teillä on jano, tulkaa luokseni! Juokaa, jos luotatte minuun! Pyhissä kirjoituksissahan sanotaan: ’Hänen sisimmästään pulppuavat elävän veden virrat.’” Joh. 7: 37–38, UT2020

Blogimme jää nyt kesätauolle elokuuhun saakka. Toivotamme kaikille lukijoillemme ihanaa ja siunattua kesää! ❤️

Teksti ja kuva: Tuija Numminen