Blogi: Taivallusta Agricolan jalanjäljissä

Pieni reppuselkäisten kulkijoiden joukko kokoontui viime lauantaina 10.4 Pernajaan, Pyhän Mikaelin kirkolle aloittamaan tämänvuotista Agricola-kävelyä. Matkaa taivalletaan kohti Turkua pitkin Vanhaa Kuninkaantietä kolmellatoista kävelyosuudella.

Lieneekö kirjakielemme isä, Mikael Agricola, matkannut samoilla poluilla?

Keskiaikaisen kivikirkon hämyinen tunnelma ja kauneus koskettivat. Alttarin edustalla aavistelin kaikuja kristikansasta vuosisatojen saatossa, sen iloista ja itkuista. Ison kivisen kastemaljan vesi on liittänyt monen monta pikkuista kristillisen seurakunnan uusiksi jäseniksi. Rakastuneet parit ovat kävelleet alttarille vakuuttamaan rakkauttaan myötä ja vastamäissä. Samalta alttarilta on lähdetty myös sille viimeiselle matkalle. Ja edessäni olevaan ehtoollispöytään seurakunta vuosisadasta toiseen on polvistunut kohtaamaan Herransa. Tuntui huikealta, että meidän pyhiinvaellusporukkamme liittyi tuohon pitkään kristikansan jatkumoon.

”Lähtekää rauhassa…” Matkasiunauksen saattelemina lähdimme taipaleelle vetäjämme Hannu Holman johdolla. Kirkon ulkopuolella tuuli kuin Siperiassa. Sadekin intoutui piiskaamaan meitä jo heti alkumetreillä.

Vesi, räntä ja rakeet eivät latistaneet tunnelmaa. Joku totesikin istuvansa normaalisti vastaavalla koiranilmalla sisällä. ”Mutta nyt kun täällä ulkona ollaan, niin eihän tämä ole yhtään hullumpaa.”

Kävelimme välillä rupatellen niitä näitä. Välillä taas jokainen otti hetken yksinäisen pätkän vain omien ajatustensa seurana tai katsellen kevään merkkejä raekuuroista huolimatta. Ruokatauolla vaihtuivat ideat retkivarusteista, erityisesti niistä, jotka olisi pitänyt pakata mukaan.

Kävelyn ensimmäinen osuus päättyi Koskenkylän ruukille. Koin, että jaoimme kiitollisuuden yhteisestä päivästä. Meistä, osin toisillemme tuntemattomista ihmisistä, oli muotoutunut päivän aikana yhden pyhiinvaelluksen jakanut joukko. Usein asioiden merkityksellisyys näkyy selvimmin vastakohtansa kautta. Korona-aika on minimoinut kasvokkain kohtaamiset, yhdessä tekemiset. Nyt se oli mahdollista, toki turvavälit säilyttäen.

”Kuule Herra meidän nöyrät rukouksemme ja tee palvelijoidesi matkasta onnellinen. Varjele meitä kaikissa tämän elämän tienhaaroissa sinun rakkaan Poikasi, Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme kautta.”
– Mikael Agricolan matkarukous

PST.! Korona-aikana voi turvallisesti osallistua Agricola-kävelyn eri osuuksille. Ilmoittaudu mukaan! https://www.piplia.fi/lahjoita/agricolan-paiva/agricola-kavely/
Jos et pääse mukaan, tee oma pyhiinvaelluksesi jossain muualla. Tilaa matkaevääksi pyhiinvaelluskortteja https://www.pipliakauppa.fi/tuote-osasto/lahjatuotteet/

Teksti: Satu Toukkari

Kuva: Sirkka Kokkonen