Blogi: Yksinkertaisuuden kutsu

Kauppakeskuksen käytävillä kaikuu tasainen mainosvirta. Se yllyttää ostamaan tavaraa, vaatteita, ruokaa, erilaisia palveluja ja ties mitä. Äänimainokset luovat tarpeita kuluttaa yhä enemmän, vaikka koko luomakuntamme vaatii aivan päinvastaista. Luonto anelee ihmislajiaan vähentämään kulutusta ja yksinkertaistamaan elämäänsä.

Olen tehnyt lukemattomia patikointireissuja, lyhyitä ja pitkiä, kotimaassa ja ulkomailla. Ne ovat olleet myös hyviä elämän pelkistysharjoituksia. En halua jaotella, mikä niistä on ollut pyhiinvaellusta, mikä jotakin muuta. Mielestäni pyhän äärellä voi taivaltaa vaikka oman kotinsa ympärillä lähtemättä sen kauemmas.

Vaeltaminen, patikointi, pyhiinvaellus pelkistää elämää ainakin hetkeksi perusasioiden äärelle. Koen, että yksinkertaisuuteen saa kuitenkin tuntumaa parhaiten silloin, kun taivaltamiseen on aikaa edes päivän verran. Arjen kiireet ja sähellys jäävät. Päivän ohjelma pelkistyy karkeasti ottaen kävelyn ja lepohetkien vaihteluun. Tavaramääräni typistyy siihen, mitä jaksan kantaa mukanani ja mitä reppuuni mahtuu. Tärkeintä ovat sopivat varusteet, eväät ja riittävästi vettä.

Pelkistymistä tapahtuu myös mieleni tasolla. Päänsisäinen hälyni voi olla aluksi sinne tänne säntäileviä ajatuksia, ideoita tai toimintayllykkeitä, myös vaatimuksia ja toiveita. Kävelyn tasainen rytmi hiljentää lopulta ajatusteni melskeen.

Saatanpa taivaltaessani havahtua siihen, että pääni tuntuu tyhjältä. En pohdiskele suuria enkä kairaa syvällisiä. Minun ei tarvitse olla mistään mitään mieltä, ei kommentoida eikä suunnitella seuraavia projekteja. Saan vain olla, keskittyä ottamaan seuraavan askeleen kompastumatta. Voin havainnoida luontoa, maisemia, tunnustella tuulia ja herkistyä kuulemaan ehkä jotain, mitä en arkeni keskellä kuule. Usein kävelyreissun jälkeen olen huomannut tehneeni matkaa myös syvyyssuunnassa ilman tietoista yrittämistä.

Tulevana sunnuntaina 18.9 kävellään Agricola-kävelyn päätösosuus Piikkiön kirkolta Turun tuomiokirkolle. Vajaa 20 kilometrin matka tarjoaa mahdollisuuden levolle ja elämän kuulostelulle.
Matkan jakaminen yhdessä toisten kanssa, hiljaa tai välillä jutustellen, tuo kävelyyn oman merkityksensä.

Agricola-kävely on myös pyhiinvaellus. Lähdemme matkaan siunauksen saattelemina. Turussa taivalluksen päätteeksi nautimme yhdessä soppa-aterian ja hiljennymme hetkipalvelukseen. Turun Pyhiinvaelluskeskus on kanssajärjestäjänä tällä päätösosuudella.

Tule mukaan, ilmoittaudu agricola.fi. Agricola-kävelyn päätösjuhla klo 15.00 Turun tuomiokirkossa on kaikille avoin, myös niille, jotka eivät ole osallistuneet kävelylle. Tervetuloa!

”Anna tänä päivänä minulle minun jokapäiväinen leipäni, mieleni, sieluni ja ruumiini ravinnoksi, sillä siinä on kaikki mitä tarvitsen.” Aamen.

 

Teksti: Satu Toukkari, sidosryhmäkoordinaattori, Suomen Pipliaseura