Psalmeista viis -podcast, toinen tuotantokausi

Psalmit ovat Raamatun suosituimpia kirjoja. Ihmiset ovat hakeneet niistä lohtua, viisautta ja rohkaisua vuosituhansien ajan. Psalmeista viis podcastin toinen tuotantokausi esittelee viisi tuntemattomampaa psalmia Raamatusta. Suomen Pipliaseuran Psalmit 2024-suomennoksen tekijät kertovat, mistä näissä ikiaikaisissa teksteissä on kyse. Uudet psalmit ovat kuunneltavissa ja luettavissa raamattu.fi/psalmit2024. Podcastia juontaa Hanna Paavilainen.

Tutustu myös Psalmeista viis ensimmäiseen tuotantokauteen, jossa syvennytään viiteen suosituimpaan ja tunnetuimpaan psalmiin.

Jakso 1 – Psalmi 118 – Tartu hetkeen

Psalmi 118 on juhlallinen kiitospsalmi, jota käytetään edelleen juutalaisten pääsiäisjuhlassa. Samaan psalmiin mahtuu niin riemua kuin ahdistustakin. Psalmi kehottaa myös modernilla tavalla tarttumaan hetkeen. Keskustelemassa Vanhan testamentin kääntäjä Katja Seutu ja käännöshankkeen ekumeenisesta ohjausryhmästä Jutta Jokiranta. Juontaja Hanna Paavilainen.

Jakso 2 – Psalmi 34 – Maistele hyvyyttä

Psalmissa 34 kuvataan erityisellä aakkosellisella rakenteella Jumalan ylistystä, kiitosta ja sitä, miten tätä elämää tulisi elää. Jumalan hyvyys on koettavissa eri aistein ja jopa eri sisäelimin. Keskustelemassa Psalmit 2024 käännöshankkeen ekumeenisesta ohjausryhmästä Mika Aspinen ja Hanna Lappalainen. Juontaja Hanna Paavilainen.

Jakso 3 – Psalmi 97 – Turvaudu suurempaan

Psalmi 97 esittelee mahtipontista jumalakuvaa, missä maakin vapisee ja vuoret sulavat Jumalan edessä. Kaikkivoipainen ja kaikkea hallitseva Jumala on kuitenkin kiinnostunut pienestä ihmisestä. Keskustelemassa Psalmit 2024 käännöshankkeen ekumeenisesta ohjausryhmästä Hanna Lappalainen ja käännöshankkeen johtoryhmästä Seppo Sipilä. Juontaja Hanna Paavilainen.

Jakso 4 – Psalmi 104 – Säilytä harmonia

Psalmit 104 maailmankuva on harmoninen: jokaisella asialla on oma paikkansa. Psalmista ylistetään luonnon oikeaa järjestystä, jossa ihmiselläkin on oma paikkansa. Jaksossa käsitellään myös Jumalan ruumiinosia. Keskustelemassa Vanhan testamentin kääntäjä Katja Seutu ja Psalmit 2024 käännöshankkeen ekumeenisesta ohjausryhmästä Jutta Jokiranta. Juontaja Hanna Paavilainen.

Jakso 5 – Psalmi 65 – Huuda riemusta

Psalmi 65 on maanviljelijän unelma. Siinä Jumala antaa hedelmällisen maan ja osallistuu myös sen kylvöön. Käsittelyyn tulevat myös erilaiset riemun ilmaisut. Keskustelemassa Vanhan testamentin kääntäjä Katja Seutu ja Psalmit 2024 käännöshankkeen ekumeenisesta ohjausryhmästä Mika Aspinen. Juontaja Hanna Paavilainen.