Kuunteleminen

Koko Raamattu tai ainakin Uusi testamentti on saatavana ilmaisena äänitteenä noin 800 kielellä suoraan internetistä.

Joka tilanteessa ei voi tarttua kirjaan ja ryhtyä lukemaan, mutta kuunteleminen voi olla mahdollista. Äänikirjat olivat pitkään lähinnä lasten tai  näkövammaisten kirjoja. Nyt ne ovat kaikenikäisten suosiossa. Liikenneruuhkassa, kotiaskareita tehdessä tai kuntopyörää polkiessa voi samalla keskittyä jonkin mielekkään tarinan kuuntelemiseen. Kun Raamatun lukemiseen ei löydy aikaa, kokeile sen kuuntelemista.

Usko_tulee_kuulemisesta_kuvituskuva_2

Useimmat Raamatun kirjat ovat muotoutuneet monivaiheisen toimitustyön tuloksena. Kirjoitettua kirjaa on edeltänyt suullisen kerronnan vaihe. Kertomukset ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle suullisena perintönä. Jotkut kirjoista ovatkin alun perin syntyneet muistin ja kerronnan tueksi. Raamatun aikana luku- ja kirjoitustaitoisia oli harvassa. Monille Raamatun kertomukset tulivat tutuiksi nimenomaan kuultuina. Kuultuna kertomukset koskettavat eri tavalla kuin luettuna.

Usko tulee kuulemisesta

Monet ihmiset ovat tottuneet kuuntelemaan pikemminkin kuin lukemaan. Afrikassa ihmisillä on tapana kokoontua kuuntelemaan äänitettyä Raamatun luentaa yhdessä pastorin johdolla. Tilaisuudet ovat siis ohjattuja.

Kuuntelua seuraa keskustelu ja tekstiin liittyvä raamatunopetushetki. Usein kuuntelijat eläytyvät kertomuksiin esittämällä niitä spontaaneina draamoina. Nykyäänkin sadat tuhannet ihmiset eri puolilla Afrikkaa osallistuvat tällaisiin tilaisuuksiin. Tämän ohjatun Raamatun kuunteluohjelman nimi on Usko tulee kuulemisestaFaith Comes by Hearing.