K-I-R-J-A-I-N kerrallaan 2018

K-I-R-J-A-I-N kerrallaan – Lukutaitoa naisille Afrikassa -vuositeemamateriali 2018

– Tunnen kirjaimet. Ennen olin pimeydessä kuin sokea ihminen. Nyt minä näen. Olen päässyt valoon, Eni Amadu, malawilainen 39-vuotias seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti kertoo. 

Malawi on maa, jonka olemassaolon useimmat suomalaiset tietävät vain, koska poptähti Madonna adoptoi Malawista lapsia ja rakennutti sairaaloita. Maa on tunnettu korkeista hiv/aids-tilastoistaan sekä kuulumisestaan maailman kymmenen köyhimmän maan joukkoon.

Tämän vuositeemamateriaalin kautta opit tuntemaan toisenlaisen Malawin, erityisesti jaokansan naiset, joiden elämä on muuttunut pipliaseurojen lukutaito-opetuksen ansiosta. Kuulet syitä, miksi naiset eivät aikanaan ole oppineet lukemaan ja miten lukutaito muuttaa heidän elämäänsä. Toivomme, että kertomuksista välittyy myös se ilo ja toivo, jota vaikeissa olosuhteissa elävät naiset hehkuvat.

Jaokansan lukutaitoryhmät toimivat pilottina suuremmalle hankkeelle. Kokemusten pohjalta oppimateriaaleja lähdetään kehittämään myös muille kielille. Nyt alkavan lukutaito-ohjelman tavoitteena on opettaa 20 000 aikuista naista lukemaan omalla kielellään. Työ ulottuu 16 Itä-Afrikan vähemmistökielelle Keniassa, Etiopiassa, Malawissa ja Tansaniassa. Materiaali antaa pienen välähdyksen myös Etiopiaan, jossa lukutaitotyö käynnistyi vuonna 2018.

Toivomme tämän vuositeemamateriaalin tulevan monipuoliseen käyttöön. Muistitikulta löydät artikkeleihin liittyviä videoita, kuunnelmia ja työskentelyitä. Materiaalin avulla vedät niin rippikoulutunnin kuin esittelet kirkkokahveille kokoontuneelle kansalle kaiken olennaisen lukutaitotyöstä Malawissa.

Ohjaajan opas

Kirjain_kerrallaan_ohjaajan_opas_sivumuoto (PDF, 2018)
Kirjain_kerrallaan_ohjaajan_opas_aukeamamuoto (PDF, 2018)

PowerPoint-esitykset

Alla olevat esitykset on tarkoitettu vuositeemamateriaalin esittelyyn. Esitykset ovat pdf-muodossa; valitse Adobe Reader -ohjelmassa Ikkuna-valikosta Koko ruudun tila. Jos haluat hyödyntää taustatietoja, valitse esitys, jossa diojen yhteydessä on myös muistiinpanot.

Kirjain_kerrallaan_muistiinpanosivut (PDF, 2018)
Kirjain_kerrallaan_PowerPoint_esitys (PDF, 2018)

Videot

Kuunnelmat

 

Työskentelyt

Etiopialainen risti (s. 8–9)
s8_9_Etiopialaisen_ristin_työskentely.pdf
Etiopialainen_risti_värityskuva_3.pdf
Etiopialainen_risti_värityskuva_2.pdf
Etiopialainen_risti_värityskuva_1.pdf

Elämää Malawinjärvellä (s. 10–11)

Oppiminen tapahtuu kirjain kerrallaan (s. 12–13)

Näkökulmia lukutaito-opettajan työhön (s. 18–19)
s18_19_Työskentely_Lukutaito_opetuksen_merkitys.pdf

 


Lisätietoa materiaalista, sen käytöstä ja vuositeemamateriaalikoulutuksista antaa Satu Toukkari. Sähköpostiosoite: satu.toukkari (at) piplia.fi.