Tiedote: Agricola-kävely päättyy ensi sunnuntaina kaikille avoimeen hetkipalvelukseen Turun tuomiokirkossa

Agricola-kävely on kuljettu tänä vuonna neljättä kertaa. Kausi alkoi yhteiskävelynä Pernajasta Porvooseen, perinteisesti huhtikuun alussa Agricolan päivän aikaan.

Tulevana sunnuntaina 18.9. vaelletaan Agricola-kävelyn viimeinen osuus Piikkiöstä Turkuun. Se toteutuu yhteiskävelynä Piikkiön kirkolta Turun tuomiokirkkoon, jossa vietetään yleisölle avoin hetkipalvelus klo 15. Sunnuntain kävely järjestetään yhteistyössä Turun pyhiinvaelluskeskuksen kanssa ja on osa Turun päivän ohjelmaa.

Agricola-kävely muistaa lukutaidottomia

Agricola-kävelyn ajatuksena on vaeltaa vanhaa Kuninkaantietä seuraillen Pernajasta, Mikael Agricolan synnyinpitäjästä, Turkuun, jossa Agricola toimi piispana.

Idean takana on laulaja Hannu Holma, joka on toiminut yhteiskävelyiden vetäjänä jokaisena vuotena. Holman suvussa Agricolasta puhutaan Mikko-enona, sillä sukututkimus on osoittanut sukujuurien ulottuvan suomen kirjakielen isään.

Kävelyille onkin muodostunut luontevasti yhteys lukutaitoon ja sen opettamiseen. Kun Mikaelin sisar ei 1500-luvun Suomessa päässyt opintielle, sama tilanne näkyy nykyään muualla maailmassa, jossa 2/3 kaikista 773 miljoonasta lukutaidottomasta aikuisesta on naisia.

Pipliaseurojen Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelman tavoitteena on, että 20 000 naista oppii lukemaan viidessä Afrikan maassa omalla äidinkielellään. Uusimpana maana mukaan on tullut Namibia ja opetus dhimban kielellä. Agricola-kävelyllä on voinut tukea lukutaitoa käveltyjen kilometrien mukaan.

Omatoimikävely ensi kertaa koko reitillä

Huhtikuusta syyskuuhun ajoittuva kävely on tänä kesänä ollut kauttaaltaan mahdollista kulkea omatoimisesti, kun reitti saatiin sähköisessä muodossa verkkoon.

Yhteensä kävelyosuuksia reitillä on 13. Kävelylle voi hankkia matkaevääksi Pipliaseuran pyhiinvaelluskortit, joiden teemoina ovat: vapaus, hiljaisuus, huolettomuus, yksinkertaisuus, kiireettömyys, hengellisyys ja jakaminen. Ydinteemoihin viritetään rukouksen ja raamatunlauseen avulla.

Kesällä yksi omatoiminen osuus käveltiin Espoossa, jonne saimme mukaan muusikko Tommi Läntisen. ”Uskon korkeampaan voimaan, jota nimitän Jumalaksi tai rukoillessa Taivaan isäksi”, hän sanoi keskustelussa pyhiinvaelluskorttien pohjalta. Puheissa hengellisyys ja musiikki sulautuvat yhteen. ”Musiikki on korkeamman voiman puhetta. Sitä kautta saan yhteyden Jumalaan ja Hän minuun.”

Musiikkia on luvassa myös Agricola-kävelykauden päättävässä hetkipalvelussa Turun tuomiokirkossa.

Lisätietoja

Suomen Pipliaseura
Terhi Huovari, viestintä- ja varainhankintajohtaja, terhi.huovari@piplia.fi, puh. +358 40 546 9016
Satu Toukkari, sidosryhmäkoordinaattori, satu.toukkari@piplia.fi, puh. +358 40 522 8726

Lue lisää

www.agricola.fi
Pipliaseuran lukutaitotyö