Lukutaitoa muuttuneessa ympäristössä

Maailma on muuttunut. Näin sanovat dhimba-yhteisön naiset, jotka opettelevat lukemaan Pipliaseuran lukutaitoryhmässä Namibiassa. Perinteinen paimentolaisuus ei enää yksin tuo perheelle elantoa, koska pitkät kuivat kaudet tappavat karjan ja viljan. Saadakseen työtä kodin ulkopuolelta, pitää osata lukea.

Nämä äidit ja isoäidit eivät saaneet kotoaan tukea koulunkäyntiin, mutta ovat nyt itse ymmärtäneen, että ilman lukutaitoa ei enää elämässä pärjää. He ovat sukupolvi, joka tuo muutoksen. Heidän lapsensa saavat koulutielleen tuen vanhemmilta, jotka ymmärtävät oppimisen arvon.

1500-luvulla Mikael Agricola aikalaisineen teki lukemisesta ja oppimisesta mahdollista suomen kielellä. Piplia jatkaa tätä samaa työtä. Käännämme Raamattua uusille kielille ja opetamme ihmisiä lukemaan heidän omalla kielellään. Samalla raivaamme tietä myös muulle oppimiselle.

Syntyy positiivinen kierre: Osaamista, hyvinvointia ja osallisuutta ympäröivään yhteiskuntaan sukupolvi sukupolvelta enemmän.

Värikkäisiin helmikoruihin pukeutunut nainen vaatimattoman heinäkattoisen asumuksen edessä.

Onko kotiäitiys ainoa mahdollisuuteni?

Lucian vatsaa kiertää seitsemän värikästä helminauhaa. Ne kertovat seitsemästä synnytetystä lapsesta. Tällä alueella jopa 90% aikuisista ei osaa lukea. Lucia on yksi näistä lukutaidottomista.

­– Me dhimbat olemme syrjäytettyä kansaa. Kieltämme ei tunnusteta viralliseksi kieleksi Namibiassa. Haluamme pitää kielemme elossa, ja siksi haluan auttaa lapsiani käymään koulun loppuun, Lucia sanoo.

Paimentolaisena ei enää tule toimeen

Ilmastonmuutoksen takia paimentolaiselämä on tullut tiensä päähän Pohjois-Namibiassa: Pitkien kuivien kausien aikana hirssi ja karja kuolee, eikä dhimbojen perinteinen elämäntapa ole enää mahdollista. On etsittävä muita vaihtoehtoja toimeentuloon.

̶ Vanhempani olivat paimentolaisia, ja he ajattelivat koulun olevan meille lapsille ajanhukkaa. Siellä oppi heidän mielestään vain asioita, jotka eivät olleet tärkeitä meidän elämäntapamme kannalta.

Dhimbojen on hankalaa saada töitä, koska valtaosa heistä ei osaa lukea. Useimmille naisille ainoa mahdollisuus on olla kotona lasten kanssa. Pipliaseuran ensimmäiset lukutaitoluokat dhimban kielellä ovat alkaneet vuonna 2022.

̶ Toivoisin, että oppisin lukemaan ja kirjoittamaan hyvin ja saisin näiden taitojen myötä hyvän työpaikan. Haluan rohkaista lapsianikin käymään koulua, Lucia sanoo.

Suomen Pipliaseura aloitti lukutaitotyön alueella vuonna 2019. Projekti alkoi aapisen luomisella yhdessä dhimbojen kanssa.  Tällä hetkellä dhimbankielisiä lukutaitoluokkia toimii 10 Namibiassa ja Angolassa. Uusia ryhmiä aloittaa lisää vielä tänä vuonna.

Maailmassa on noin 800 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Auttaisitko sinä jonkun heistä koulutielle? Piplian Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmassa 20 000 naista oppii lukemaan ensimmäistä kertaa, omalla äidinkielellään.

Lahjoita lukutaito

Tee verkkolahjoitus

Tekstiviestilahjoitus

10 €: lähetä tekstiviesti PIPLIA 1436 numeroon 16499.

20 €: lähetä tekstiviesti PIPLIA20 1436 numeroon 16499.

Lahjoitussoitto

Lahjoita 20 € soittamalla numeroon 0600 95126 (hinta 20,11+pvm)

Mobiililahjoitus

Mobile pay -lahjoitusnumero: 92600